Nästa artikel
Miljöpartiets förslag: Stadsbor ska bekosta reduktionsplikt
Nyheter

Miljöpartiets förslag: Stadsbor ska bekosta reduktionsplikt

Publicerad 2024-03-19 13:04 (uppdaterad 2024-03-21 11:05)
Miljöpartiet vill återigen höja nivån i reduktionsplikten, men utan att det ska innebära högre bensin- och dieselpris vid pumpen.

Regeringen sänkte nivån i reduktionsplikten vid årsskiftet. Det innebär att bensin och diesel inte längre behöver innehålla lika mycket biobränsle som tidigare.

Miljöpartiet vill återigen höja nivån i reduktionsplikten till samma nivå som tidigare, men kostnaden ska inte läggas på bränslepriserna på macken. I stället är planen att beskatta bilkörning i städer för att bekosta reduktionsplikten, skriver TT.

Bilister som bor i områden där det finns väl utbyggd kollektivtrafik får betala en högre vägskatt. Elbilar påverkas dock inte, men den som har en förbränningsbil som tankas med fossila bränslen får betala betydligt mer än i dag.

– Då kan man behöva ställa in sig på att betala mycket mer, säger Daniel Helldén, språkrör för Miljöpartiet, till nyhetsbyrån.

Så funkar reduktionsplikten
  • Reduktionsplikt innebär att företag som säljer bensin och diesel måste minska koldioxidutsläppen. 
  • Det görs framför allt genom att blanda i biodrivmedel i fossil bensin och diesel, men det finns även flera andra sätt att uppfylla reduktionsplikten.
  • Företag som inte följer reduktionsplikten när de säljer bränsle får betala en straffavgift.
  • Sverige har haft en mycket hög reduktionsplikt jämfört med många andra länder. Andelen av bränslet som ska bestå av biodrivmedel har tidigare skrivits upp för varje år.
  • Regeringen som tillträdde 2022 har drivit igenom en sänkning av reduktionsplikten. Sedan årsskiftet 2023-2024 ligger den på sex procent, vilket är miniminivån i EU.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 2024-03-21 13:38 Jag är säker på att de redan…
  • 2024-03-21 10:41 Snälla, kan inte AL och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.