Nästa artikel
Mest problemfria bilarna – Lexus tillbaka i toppen
Nyheter

Mest problemfria bilarna – Lexus tillbaka i toppen

Publicerad 10 februari 2023 (uppdaterad 10 februari 2023)
Lexus återtar förstaplatsen bland de mest problemfria bilarna enligt amerikanska ägare. Resultatet för Volvo är svajigt, och Teslaägarna är relativt missnöja.

Lexus är det mest problemfria av alla bilmärken, enligt de amerikanska bilägare som deltagit i JD Powers årliga undersökning.

Lexus petar därmed ned Kia från förstaplatsen, men det sydkoreanska märket är kvar i toppen – på plats tre – och är bäst bland icke-premiummärken.

Både premiummärken och icke-premiummärken har förbättrat sina betyg för driftsäkerheten i årets upplaga av undersökningen. Men gapet mellan de olika kategorierna ökar. Icke-premiummärken har enligt JD Power högre driftsäkerhet än de märken som klassas som premium, eftersom dessa oftare har mer avancerad teknik och nya finesser.

Lexus RX och Toyota C-HR ligger på delad förstaplats bland USA:s mest problemfria bilar. Infotainmentsystemet är den främsta felkällan i nya bilar, enligt ägarna.

Volvo ligger långt ned på listan, under snittbilen, men lyckas ändå komma på andra plats bland de kompakta premiumbilarna med sedanmodellen S60 och på tredje plats bland de större premiumsuvarna med XC90.

Tesla deltar delvis i undersökningen. JD Power har fått in svar från Teslaägare, men i vissa stater ger Tesla inte tillgång till information om ägarna. Trots det finns ett resultat för Tesla, som hamnar långt ned i listan, efter Mercedes men före Land Rover som är överlägset sämst.

JD Power listar hur många problem som rapporterats in för respektive märke per 100 bilar under en ettårsperiod. Bilarna är tre år gamla. ”Problem” kan vara kopplade till både mekaniken och elektroniken.

Volvos resultat

Volvo brukar inte lyckas särskilt bra i JD Powers årliga undersökning. 2023 års resultat blev ändå bättre än förra årets bottensiffra.

År Antal problem per 100 bilar
2023 215
2022 256
2021 143
2020 185

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (20)

  • 12 februari 2023 Ähh, läser man många olika…
  • 12 februari 2023 Det viktigaste är väl att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.