Nästa artikel
Bästa elbilarna: Här är modellerna som ägarna älskar
Nyheter

Bästa elbilarna: Här är modellerna som ägarna älskar

Publicerad 26 januari 2021
Få bilägare som bytt till eldrift vill gå tillbaka till en modell med förbränningsmotor, visar en ny undersökning – där Tesla ligger i topp.

Räckvidd är den allra viktigaste punkten för de elbilsägare som deltagit i amerikanska JD Powers senaste undersökning. Målet är att ta reda på hur ägarna är med sina elbilar.

Hur långt elbilen kan köras på en laddning är alltså inte bara viktigt inför bilköpet utan också under själva bilägandet, enligt ägarna som svarat på undersökningen.

– Även om de flesta bilägare kör kortare än den uppgivna räckvidden i batteriet vill de veta att den faktiska räckvidden ligger i närheten av den uppgivna, säger Brent Gruber, chef för bilundersökningar på JD Power.

Vid sidan av räckvidden vill ägarna även ha lätt att ladda sin bil och att ägandekostnaden ska bli lägre än för en förbränningsbil, trots att inköpspriset kan vara högre. Ägarna får även betygsätta köregenskaper samt kvalitet och driftsäkerhet.

”Teslaägarna är villiga att ha överseende med kvalitetsproblemen”

Kia e-Niro verkar ha riktigt nöjda ägare, särskilt i förhållande till bilens pris.

Audi och Jaguar i botten

Allra nöjdast är ägarna till Tesla Model S som fick 798 av 1 000 poäng. Strax därefter kommer Tesla Model 3 med 790 poäng. Även Model Y och Model X ligger relativt bra till i undersökningen.

På tredjeplats hamnar dock Kia e-Niro som verkar ha riktigt nöjda ägare, särskilt i förhållande till bilens pris. Samma sak kan inte sägas om Audi e-tron och Jaguar I-Pace där ägarna inte alls är lika nöjda.

Tesla har fått uppmärksamhet för flera underliga kvalitetsmissar, men trots det är ägarna i JD Powers undersökning alltså nöjda med sina bilar.

”Även om Tesla kan tyckas ha dålig kvalitet är ägarna de nöjdaste generellt sett, vilket visar att de är villiga att ha överseende med kvalitetsproblemen”, skriver JD Power.

Få elbilsägare vill gå tillbaka till en bil med förbränningsmotor. Däremot visar undersökningen att det många elbilsägare kan tänka sig ett annat märke nästa gång – lojaliteten är inte alltid så hög.

Läs också: Nytt test visar: Här är elbilarna med längst räckvidd

Så nöjda är elbilsägarna

Antal poäng (av totalt 1 000) som respektive elbil får i snitt av ägarna i JD Powers årliga undersökning. Ägarna betygsätter bland annat räckvidd, laddning, köregenskaper och driftsäkerhet.

1. Tesla Model S (798)
2. Tesla Model 3 (790)
3. Kia e-Niro (782)
4. Tesla Model Y (780)
5. Tesla Model X (758)
6. Chevrolet Bolt (745)
7. Hyundai Kona Electric (743)
8. Nissan Leaf (712)
9. Volkswagen e-Golf (696)
10. Audi e-tron (686)
11. Jaguar I-Pace (669)

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.