Nästa artikel
Mercedes udda idé: Systemet sköts med ”flytande kula”
Nyheter

Mercedes udda idé: Systemet sköts med ”flytande kula”

Publicerad 15 november 2021
Illustration: Vi Bilägare
Mercedes har en annorlunda idé om hur funktionerna i infotainmentsystemet kan skötas.

Det råder delade meningar bland bilägarna om vilket sätt som är bäst för att sköta infotainmentsystemet. Vissa föredrar en pekskärm, som för mobiltelefonen, medan andra hellre vill ha en fysisk kontrollenhet eller vanliga knappar och vred.

När systemen innehåller fler och fler funktioner blir det allt viktigare att de kan skötas på ett trafiksäkert sätt. Nu har Mercedes sökt patent på ett nytt sätt för att använda infotainmentsystemet MBUX.

Tanken är att använda en ”flytande kristallkula”, något som Mercedes nu sökt patentskydd för. Mercedes beskriver det som en liten boll som ”flyter i ett kontrollerat magnetfält”.

Kristallkulan placeras på mittkonsolen där Mercedes tidigare haft det fysiska kontrollvredet till infotainmentsystemet. Kulan kan vridas och snurras åt olika håll för att styra olika funktioner. Med hjälp av olika sensorer kan systemet avgöra vad föraren vill göra.

Ny teknik som biltillverkarna söker patent för blir inte alltid verklighet, men Mercedes ansökan visar ändå att den ”flytande bollen” är något som skulle kunna utvecklas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 16 november 2021 Allt är bättre än pekskärm i…
  • 16 november 2021 Mousetracker i flera olika…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.