Nästa artikel
Mercedes samlar in data om dåliga vägar till Trafikverket
Nyheter

Mercedes samlar in data om dåliga vägar till Trafikverket

Publicerad 2023-03-23 19:10
Mercedes ska samarbeta med Trafikverket om att hitta beläggningsskador på svenska vägar. Men bara om ägarna ger sitt tillstånd.

Nya bilar har flera gånger beskrivits som ”datadammsugare” som samlar på sig mängder av uppgifter om exempelvis körförhållanden, väder och hastighet.

Nu står det klart att Mercedes ska leverera information om det svenska vägnätet till Trafikverket. Uppgifterna ska bland användas för att hitta beläggningsskador som potthål, tjälskador och andra vinterskador.

– Om vi hämtar anonymiserade fordonsdata från uppkopplade personbilar bör vi kunna få bättre beslutsunderlag och därmed ett bättre vägunderhåll, säger Fredrik Lindström, nationell samordnare för vägytemätningar på Trafikverket.

Informationen samlas in av bilens 350 olika sensorer och enligt Mercedes blir den ”helt anonymiserad”. Bilägaren ska också aktivt godkänna insamlingen i Mercedes mobilapp.

Förutom Mercedes ingår även Nira Dynamics som utvecklar system för signalbehandling och styrsystem, och företaget Univrses som utvecklar teknik för artificiell intelligens.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2023-03-24 17:03 SnookerPro skrev: Undrar hur…
  • 2023-03-24 15:36 Fast det är klart att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.