Bild
Nästa artikel
Nyheter

Stickad väg kan ersätta asfalt – minskar risken för potthål

Publicerad 2021-05-11 12:06 (uppdaterad 2021-05-11 12:57)
Schweiziska forskare har tagit fram en vägbeläggning som består av stickad tråd och sten, och som kan vara smartare än asfalt.

Att bygga vägar med asfalt har sina nackdelar, inte minst när det gäller klimatpåverkan. Och den grova, svenska asfalten ger dessutom en hög ljudnivå i många bilmodeller.

Men nu kan två forskare på ett schweiziskt laboratorium vara en modernare lösning på spåren. Det handlar om att ”sticka” vägen istället för att belägga den med asfalt.

Med hjälp av en robotarm läggs en tålig tråd ut på vägen och stickas på plats. I håligheterna placeras lager av små stenar som vävs in i stickningen och på så sätt hålls på plats. Resultatet är en struktur som är överraskande stabil och stark, skriver The Economist.

Tråden, som tillverkas av återvunna textilier och polyester ska enligt forskarna minska risken för potthål eftersom vattnet som annars kan samlas på vägbanan, frysa och expandera istället rinner igenom väven.

Det återstår dock att se om stickningstekniken kan användas på högtrafikerade motorvägar eller bara på trottoarer eller gång- och cykelvägar.

Läs också: Ny typ av asfalt ska kapa utsläppen med 20 procent

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.