Nästa artikel
Mazda CX-60 och CX-80 på gång – med sexcylindriga motorer
Nyheter

Mazda CX-60 och CX-80 på gång – med sexcylindriga motorer

Publicerad 11 oktober 2021 (uppdaterad 11 oktober 2021)
Mazda har flera nya suv-modeller på gång med helt nyutvecklade och sexcylindriga motorer. Dessutom kommer en wankelmotor till elbilen MX-30.

Som en av få biltillverkare har Mazda planer på en helt ny familj med förbränningsmotorer. Det handlar om raka fyr- och sexcylindriga motorer som varit under utveckling i flera års tid.

Mazda bekräftar nu att två nya suv-modeller är på gång som får ta del av de nyutvecklade motorerna. Det är Mazda CX-60 och CX-80 där den första ska lanseras under 2022.

Den mindre modellen blir förmodligen en ersättare till dagens CX-5. Den större blir en större suv med tre stolsrader.

Båda modellerna får ta del av en rak sexcylindrig bensinmotor kallad Skyactiv-X med variabel kompression men utan turbo. De ska även finnas med en rak dieselsexa med 48-volts mildhybridteknik och laddhybridversioner med en fyrcylindrig motor.

Wankelmotor till elbilen

Vid sidan av de nya motorerna har det länge ryktats om att Mazda återigen ska lansera en bil med wankelmotor. Projektet har varit omgärdat av enorm ryktesspridning de senaste åren.

Nu bekräftar Mazda att elbilen MX-30, som fått kritik för sin korta räckvidd, kommer med en räckviddsförlängare i form av en wankelmotor under första halvåret 2022.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 11 oktober 2021 Floppen Skyactive-X upprepas…
  • 11 oktober 2021 Men nu handlar det ju inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.