Nästa artikel
Många osäkra på att klara körkortet
Nyheter

Många osäkra på att klara körkortet

Publicerad 3 februari 2014 (uppdaterad 3 februari 2014)
Om du var tvungen att ta körkort på nytt – skulle du klara det? En ny undersökning visar att många svenska förare är osäkra.

Försäkringsbolaget If ställde frågan ”Tror du att du skulle klara att ta körkort på nytt i dag” till 3 000 svenskar med körkort. Nästan en av tre, 28 procent, var osäker och tre procent trodde sig inte klara en ny uppkörning och ett nytt teoriprov.

– Det är oroväckande att många förare inte känner sig trygga med att de har tillräcklig kunskap om trafikregler och körsätt. Osäkerhet bäddar för missförstånd mellan förare och innebär en ökad olycksrisk, kommenterar Dan Falconer, motorspecialist på If.

Kvinnliga förare tvivlar mest, 34 procent av de tillfrågade i enkäten är osäkra på att klara att ta körkort i dag, jämfört med 23 procent av männen. Men i verkligheten har kvinnor bättre resultat än män vid körkortsproven, enligt Trafikverkets siffror.

Under 2013 blev 57,2 procent av kvinnorna godkända på teoriprovet och 54,9 procent klarade uppkörningen. 49,8 procent av männen klarade teoriprovet och 54,4 procent gick godkänt vid uppkörningen.

Diskutera: Tror du att du skulle klara körkortet i dag?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-02-03 10:32
Luke

Själv är jag säker på att klara en uppkörning. Jag tog för bara något år sedan BE behörigheten och är därför van vid frågeställningen som idag är helt annorlunda mot när jag tog B kortet 1981. Körningen är jag heller inte orolig för. Men jag skulle önska att man hade ett test var 10 år, när man ändå byter körkort, för att hålla kunskapen vid liv

#2 • Uppdaterat: 2014-02-03 11:00
VW Polo 2012

Skulle klara körningen lätt som en plätt. Men förmodligen inte skrivningen, även om jag tycker mig var väll påläst. Men kruxet är nog mycket hur dom tänker dom där som gör frågorna.

#3 • Uppdaterat: 2014-02-03 11:08
Björn Sala

Håller med Luke att det skulle vara en test vart 10e år. Jag tog mitt kort 1970 och tog ett BE 2011. Jag tyckte inte det var svårt alls. Frugan som tog sitt B 1971 bytte också till jänkare och fick inte dra sin hästfinka utan BE. Hon var väldigt tveksam men klarade teorin på andra försöket och uppkörningen galant.

#4 • Uppdaterat: 2014-02-03 11:33
Mistro

Skulle själv troligtvis inte ha några problem med varken teorin eller körningen då jag under årens lopp har tagit fler körkort. Det fokuseras alltid runt hur bra eller dåligt förföredd en körkortstagare är vid proven men det pratas aldrig om HUR dessa prov är upplagda. Man glömmer så att säga bort den mänskliga faktorn bakom.

Teoriproven är också en gåta i sig hur de kan vara så förbannat dumt utformade. Min fru skrev upp 7 gånger innan de äntligen förstod att det egentligen inte handlade om att hon inte kunde sin teori. Frågorna var skrivna på ett sätt som hon inte förstod så vid en muntlig teori (som inte godkändes tidigare ) så fick hon över beröm godkänt! Klarade sedan även uppkörningen galant och har sedan dess inte vållat några problem i trafiken då hon är en duktig förare.

Har i "vuxen" ålder med många mil bakom mig tagit flera körkort och det är en fruktansvärd känsla att köra upp. Maktlösheten är total och det är så mycket som står på spel. Stressen utav allt som kan gå fel är outhärdlig. Det förväntas väldigt mycket utav en ung person utan erfarenhet i trafiken att lyckas med allt under den tid som provet tar. Vi är alla olika duktiga på att hantera stress men klart är att det påverkar oss alla.

Den person som INTE gör ett enda fel under en dags körning har aldrig fötts men ändå är det just detta som förväntas utav en som skall få sitt körkort. (fast då under helt andra omständigheter)
Ingen pratar heller om den andra parten...hen som skall godkänna körningen. Vilket humör är den personen på mellan den första och sista eleven? Gör denna person inga misstag och felbedömningar? Ingen pratar heller om de omständigheter som kan uppstå i trafiken som skulle försätta vilken erfaren person som helst i tvivel. Allt detta spelar ingen roll i det system som råder utan allt skjuts över på eleven som förhoppningsvis får en bra dag,..eller den dag som de aldrig glömmer!

Tycker att systemet är vansinnigt och borde ses över rejält. Då man tar högre behörigheter på yrkesskola så fungerar det inte alls så och alla borde få ta körkort på liknande sätt för att skilja okunskap ifrån stress.
Det nämns också att kvinnor har lättare för sitt körprov och vad beror detta på? Är det främst för att de faktiskt är duktigare förare eller just för att de ÄR kvinnor och inte bedöms lika hårt? o.s.v ...

#5 • Uppdaterat: 2014-02-03 12:00
a128

Jag tog B-kort 1989 på den gamla goda tiden, dec- 2012 klarade jag uppkörningen för ett BE-kort trots att jag backa till släpet så regskylten på bilen blev bucklig bak

#6 • Uppdaterat: 2014-02-03 12:44
Peugeote-Pär

Jag är ganska så säker på att jag skulle klara det igen, tog 2010 även D-kort och det gick väldigt bra :)

#7 • Uppdaterat: 2014-02-03 13:13
true believer

Jag tog mitt 1993, och känner mig mycket säker brukar dessutom uppdatera mig med hjälp av gratis körkorts frågor/test som man hittar på nätet ;-)

#8 • Uppdaterat: 2014-02-03 14:48
Rikard

Tog BE -97, det var då provet var så svårt att dom fick göra det enklare, väldigt många normalt funtade personer klarade det inte, det fanns 4 svarsalternativ, inget eller alla kunde vara rätt.
En kompis hade körskola, vi fick sitta där och läsa hur mycket vi ville, jag kunde alla pärmar utantill.
Ingen fråga i provet liknade nån av dom man pluggat in, konstig nog lyckades jag ändå pricka in 59/60 B och 10/10 släp, men vi var 11 st i åldern 34-60 år (jag 34) bara 2 av oss gick därifrån med kortet, mett par 3 st gjorde om det och fick kortet, dom andra gav upp.

Senare gjordes ju provet om till bara ett svarsalternativ, men hur det ser ut idag har jag inte en aning om, det är ju en massa miljöfrågor oxå, så ska man ju köra Eco driving, hoppa över växlar, motorbromsa mm.

#9 • Uppdaterat: 2014-02-03 15:47
a128

proven är numera omgjorda så att normalt funtade personer klarar det

#a • Uppdaterat: 2014-02-04 21:04
Roger Skagerström

Är det fortfarande typ hälften av frågorna som handlar om koldioxid, kolmonixid och annat helt orelevant?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.