Nästa artikel
Körde i 18 km/tim – fick 2 000 i böter
Nyheter

Körde i 18 km/tim – fick 2 000 i böter

Publicerad 28 januari 2014 (uppdaterad 28 januari 2014)
Att köra i 18 km/tim på en gågata kan kosta tusenlappar i fortkörningsböter. Det fick en bilist i Karlskrona erfara, skriver Expressen.

Bilisten körde genom centrala Karlskrona och passerade en skylt för ett så kallat gångfartsområde. Strax därefter stoppades bilisten vid en hastighetskontroll.

Polisens mätutrustning visade att bilisten kört i 18 km/tim. Enligt reglerna för gångfartsområden får fordon inte köra med högre hastighet än gångfart, upp till sju km/tim enligt polisen. Därför fick bilisten fortkörningsböter på 2 000 kronor.

– Jag körde i 18 kilometer i timmen, det var så sakta att hastigheten knappt syntes på hastighetsmätaren, säger bilisten till Expressen.

Diskutera: Rätt eller fel att bötfälla bilisten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-01-28 11:15
Peugeote-Pär

FEL med stora bokstäver!! Så otroligt löjligt av Polisen!!

#2 • Uppdaterat: 2014-01-28 11:49
true believer

Jag tycker det är rätt!! många som är ute och kör utan att veta vilka lagar och regler som gäller, gångfart betyder 5-7 km/h inte 20 km/h man är skyldig att veta vilka lagar som gäller, denna har funnits länge.

#3 • Uppdaterat: 2014-01-28 12:19
Mistro

Är absolut ingen fan utav böter när de dessutom är orimligt ställda i förhållande till andra straff/böter i samhället. Men om det nu är så att gällande hastighetsregler är max 7 km/t och bilen klockades för 18km/t så är överträdelsen 11 km/t vilket egentligen innebär böter på 2400kr.

Skall man nu på något sätt försöka se någon "rättvisa" i detta så tycker jag att dessa 11 km/t för fort är ett betydligt större brott på en gågata än samma överträdelse i km/t på en + 70 sträcka.

Själv fick jag härförleden surt pynta 2400kr för samma hastighetsöverträdelse,..men skillnaden var att detta var på en -40 sträcka ( där det tidigare varit 50 så jag tänkte inte mig för )
Ibland kan man tycka ( i alla fall då man får böter ) att Polisen borde ägna mer tid åt att lösa riktiga brott istället och personligen så anser jag även att böterna borde ställas mot vilken inkomst man har.

#4 • Uppdaterat: 2014-01-28 13:07
RobertSt2

Vad jag vet så är lagen sådan att ett fordons hastighet under 20 km/timme inte behöver visas. Hur går det ihop med den här bötfällningen?

#5 • Uppdaterat: 2014-01-28 13:41
OOOO

Det beror på situationen. Ifall människor fick kasta sig undan bilen som kom körandes så är böter rätt. Om inga människor stördes eller riskerade sin hälsa så är det TOK.

#6 • Uppdaterat: 2014-01-28 13:43
Mattse

Hösten 2013 gjorde polisen en hastighetskontroll av cyklister på Götgatan i Stockholm. Där råder också gångfartsområde som i den nu aktuella situationen. Då åkte cirka ett 15 tal cyklister dit för fortkörning (fortcykling?).

Genast så hördes en nästan samstämmig åsikt från bilisterna som löd " bra, sätt dit de där MÖRDARcyklisterna". Kvällstidningarna var inte heller sena på att hoppa på och ge en känga åt livsfarliga cyklister i tajta trikåer.

Nu har en bilist åkt dit för samma brott och genast ställer sig biltidningar på bilistens sida och tycker böterna är otroligt löjliga. Kvällspressen har även här en åsikt och tycker att polisen ska sluta upp med att trakassera bilister.

Men det är som sagt skillnad på fart och fart som cyklistbloggen skriver
http://www.cyklistbloggen.se/2014/01/det-ar-skillnad-pa-fort-och-fort/

#7 • Uppdaterat: 2014-01-28 13:48
raks

Jag bor i den berörda staden och jag korsar detta gångfartsområde två gånger dagligen när jag går till och från jobbet. Det är helt rätt av Polisen att bötfälla, många kör betyligt fortare än denna damen och många struntar fullständigt i väjningsplikten till gående.

Har man körkort så ska man hålla sig uppdaterad av regler samt kunna läsa och förstå vägmärken, annars kan man lämna tillbaka sitt körkort.

Efter helgens artiklar i lokalpressen och Expressen så har jag redan nu märkt en stor skillnad i hur folk kör över detta gångfartsområde. Uppenbarligen så är detta rätt metod att för att komma till rätta med bilister som inte vill respektera regler.

#8 • Uppdaterat: 2014-01-28 15:04
Bortom

Det finns ingenting som heter gångfartsområde.
Gårdsgata: motorfordon får framföras i gångfart och har väjningsplikt mot de gående.
Gågata: samma som ovan men endast nyttotrafik får förekomma (leveranser o.d.).
Gångfart: ca.5km/t. 18km/t är nästan 4 ggr den farten...
Sen frangår det inte hur många gående som fanns just vid bötfällningsögonblicket...

#9 • Uppdaterat: 2014-01-28 15:21
Ottimo

"Begreppet gångfartsområde och dess märke infördes i Sverige den 1 juni 2007 och ersatte då det snarlika gårdsgata." Så gångfartsområde tycks finnas i alla fall. F ö tycker jag att visst kan övervakning få förekomma även där men man får gärna använda sunt förnuft och utgå ifrån situationen. Hastighetsmätarna är ju inte gjorda för att visa så låga hastigheter. Och att bötfälla cyklister för hastighetsöverträdelser känns tveksamt eftersom cyklar saknar hastighetsmätare. Dock får man gärna bötfälla för vårdslöshet i trafik vid behov (om det går rent juridiskt).

#a • Uppdaterat: 2014-01-28 15:35
raks

Precis, gårdsgata har inte funnits på flera år.

Ska man verkligen behöva ha en hastighetsmätare som visar gånghastighet? Jag behöver iaf ingen hastighetsmätare för att avgöra om jag kör i 7 eller 20km/h. En normal bil så måste man slira på kopplingen för att köra i 7km/h, behöver du inte det så kör du antagligen för fort.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.