Nästa artikel
Lucid Air ska bli världens snabbast laddande elbil
Nyheter

Lucid Air ska bli världens snabbast laddande elbil

Publicerad 20 augusti 2020 (uppdaterad 20 augusti 2020)
Uppstickaren Lucid ska bräda Porsche Taycan och alla Teslamodeller med ännu snabbare elbilsladdning.

Den amerikanska uppstickaren Lucid Motors har börjat ta in förhandsbokningar på nya elbilen Air, som får en räckvidd på över 80 mil.

Strax efter att räckviddssiffran blev officiell kom även uppgifter om att Lucid har planer på en suv. Nu har elsuven för första gången fångats på bild av en Twitteranvändare. Det handlar om en stor suv-modell med ”flytande” tak baktill, en bred ljusramp för baklamportna och stora bågar på taket. Du kan se bilderna här intill.

En annan nyhet som Lucid förmodligen ska presentera på sitt lanseringsevent i september handlar om snabbladdning. Lucid Air ska nämligen, enligt tillverkaren, bli världens snabbast laddande elbil.

Lucid Air kan tack vare ett aktivt kylsystem med smart mjukvara och 900-voltsarkitektur ladda 3,2 mils räckvidd per minut när laddningen går som snabbast. Maximal laddeffekt ska ligga på 300 kW och det kan i bästa fall innebära drygt 48 mils räckvidd på 20 minuter.

Läs också: Första testet: Lucid Air får räckvidd på över 80 mil

Porsches konceptbil Mission E kunde ta emot snabbladdning på hela 350 kW, och det blir även maxkapaciteten på de snabbaste laddarna i nätverket Ionity. Men produktionsversionen Porsche Taycan får i nuläget ”nöja sig” med 270 kW, vilket fortfarande är snabbare än de flesta konkurrenter.

Nu tänker alltså Lucid Air försöka sig på att bräda Porsche med ännu snabbare laddning, så länge föraren lyckas hitta en snabbladdare som faktiskt kan leverera så hög effekt.

När det gäller hemmaladdning får Lucid Air en ombordladdare på 19,2 kW och bilen kan även skicka tillbaka tillbaka ström till elnätet eller till huset vid ett strömavbrott.

Läs också: Porsches udda nyhet: Nu kan elbilen laddas långsammare

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-08-20 10:07
saabnisse

Jag trodde inte på Tesla när den först presenterades med alla lovord.
Den här tror jag ännu mindre på.
Men vi vet ju hur det gått för Tesla....

#2 • Uppdaterat: 2020-08-20 11:02
Styggavargen

Jag tror detta kommer att slå bakåt, fortare laddning ger större påfrestningar på batteriet och kortare livslängd. I precis allt finns det för och nackdelar som måste vägas emot varandra.

#3 • Uppdaterat: 2020-08-20 18:14
Carl Trefalt

Hur känsliga är batterierna, för att laddas snabbt?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.