Bild
Nästa artikel

Luciafylla ger fler nykterhetsprov

Nyheter

På grund av ungdomens luciafestande samt alkohol i samband med de många julborden inleder nu Polisen, Vägverket och NTF "trafiknykterhetsveckan".

Under den kommande veckan och i Luciahelgen kommer de flesta av landets polisdistrikt att genomföra extra många nykterhetskontroller.

Fokus på nykterhet
Detta är ett led i den så kallade "trafiknykterhetsveckan" som arrangeras av Polisen, Vägverket och NTF.

- Hos oss får även våra utryckningspoliser uppdrag att ta nykterhetsprov när tillfället ges, säger Tord Carlsson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen, till TT.

13 000 fylleresor om dagen

Anledningen till denna ansträngning är att luciafirandet och många julbord befaras öka antalet rattfyllerister på vägarna.

Ungefär en fjärdedel av alla dödsolyckor i trafiken är orsakade av rattfylleri - där över 100 människor om året dör.

- Vi gör kontroller där vi vet att många rattfyllerister kör, säger Björn Lidö, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Bio och information på krogen
Vägverket kommer under natten till Lucia att arrangera olika filmkvällar på 19 biografer runt om i landet, från midnatt till sex på morgonen.

- Vi vill vara närvarande där ungdomarna finns och föra en dialog om att inte blanda ihop alkohol och bilkörning, säger Vägverkets generaldirektör Lena Erixon.

NTF kommer i sin tur att informera med affischer, bordsryttare och glasunderlägg på 150 krogar över hela landet.

- Vi får här en bra möjlighet att kommunicera med gästerna, om riskerna att köra bil i samband med alkoholförtäring, säger Jan Sandberg, NTF:s vd.

2,5 miljoner kontroller
Förra året kontrollerade polisen nykterheten på 2,5 miljoner bilister, och av dessa rapporterades 31 204 personer för rattfylleri.

18 915 var påverkade av alkohol och 12 289 av andra droger. Nio av tio rattfyllerister var män.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Totte
2009-12-07 18:38

Jättebra att polisen kollar nykterheten. Men tyvärr finns det ingen som kollar massan i Sverige som aldrig ska ha körkort, det är bedrövligt att se alla "idioter" som kör o inte kan en trafikregel , dessa krarar heller inte av den enklaste sladd, o mördar andra trafikanter. Detta är inte gångbart politiskt, för då blev vi hälften kvar på vägarna. Detta är lika idiotiskt som att politikerna inte vågar avskaffa kungahuset.
Politiker bara fiskar röster sen skiter de i allt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.