Bild
Nästa artikel

Drograttfyllor ökar - men polisen arbetar bättre

Nyheter

Antalet drograttfyllor ökar kraftfullt. Det visar färsk statistik. Men vid Rikspolisstyrelsen ses uppgången som ett bevis på polisens förbättrade arbete.

- Vi har satsat mycket på utbildning och kompetensen ökar, säger Bengt Svensson, kommissarie på Rikspolisstyrelsen, till TT.

En rattfylla avslöjas enkelt genom en blåsning i polisens mätare. Men för att avslöja en förare med droger i kroppen krävs det stor säkerhet hos den enskilda polisen. En subjektiv bedömning krävs för att avgöra om en förare ska genomföra en urin- och blodprovskontroll - och det finns inget utrymme för chansningar "för säkerhets skull".

- Nej, vi strävar efter en hög träffbild. Att tvinga någon till provtagning är en frihetsinskränkning. Chansar man för mycket får man problem med rättssäkerheten, säger Bengt Svensson och fortsätter:

- Det är klart att man släpper en del där man bara diffust anar eller tror att den personen kan vara påverkad, säger han.

Men nu visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) att antalet drograttfyllor ökar. Förra årets steg de med 12 procent - och det mesta tyder på en ökning även i år. Något som Bengt Svensson ser som en direkt koppling till att polisens arbete blivit betydligt bättre.

- En del poliser sticker ut och är väldigt duktiga.

Polisen söker nu efter ett objektivt mätinstrument som motsvarar alkometern. Återstår att se om polisen lyckas i sin jakt - och om fler drogpåverkade förare då åker fast.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Eric
2008-10-06 21:30

Att inneha att körkort innebär att ha ett ansvar! Det innebär inte ens att du "kan köra bil", bara att du hade tur och inte gjorde några större misstag vid uppkörningen, då du dessutom sannolikt var nykter.
Att vara rattfull, eller ännu värre drograttfull medför att alla dina hjärnstyrda spärrar släpper, du är fullständigt oberäknelig och reagerar möjligen med reptilhjärnan.
Vad DET innebär för dina trafikanter runt omkring dig är nästan svårt att föreställa sig.
Drogpåverkad "på gatan", det syns ofta och man kan som svensson undvika problemet, men när du sitter påverkad i bil.. ingenting märks - förrän det är försent och olyckan är ett faktum. Liknelsen med ett osäkrat vapen i handen på en aspackad person i en folksamling är rätt god.
Polisen måste få metoder att hindra dessa kräk och kvickt plocka dem från vägarna.
En början är ju en ny lag om vem som äger fordon, dvs de som det är reggat på och den lagen kanske ger möjlighet att på stående fot beslagta fordonet?

#1
Jag
2008-10-09 17:20

Alkokamera!

Jag har uppfunnit en alkokamera som kan ersätta aktivt polisarbete. Jag har även en kamera som kontrollerar blinkers, en som kontrollerar avstånd, en som kontrollerar om föraren är trött och en som kollar om bilskatten är betalad. Mina uppfinningar gör att hela trafikpolisen kan ägna sig åt det största problemet av alla... Hastigheten! Innan hastighetsproblemet är löst -skit i resten!

#1
Eric
2008-10-13 12:51

Intressant. Denna frågan är tydligen helt ointressant. Endast mitt förra inlägg och ett fån-inlägg.
En pundare vid ratten är ju fullkomligt oförutsägbar och t o m värre än ett rattfyllo!
Om ursäkten "men ja va ju full" är nästan accepterad så tycks droger vid ratten var helt accepterat.
Begreppet "ansvar" finns inte längre i Sverige.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.