Nästa artikel
Ljusare framtid för småbilar med nya Euro 7-reglerna
Nyheter

Ljusare framtid för småbilar med nya Euro 7-reglerna

Publicerad 6 oktober 2023 (uppdaterad 6 oktober 2023)
Euro 7-utsläppskraven kanske inte blir så tuffa som tänkt och det kan förlänga livslängden för småbilar som Skoda Fabia.

Euro 7-utsläppsreglerna har fått kritik av biltillverkarna för att bli för svåra och dyra att uppnå, något som framför allt drabbar billigare bilar. Kritikerna har hävdat att det inte finns några tekniska lösningar för att klara kraven och att det kommer innebära betydligt högre utvecklingskostnader.

Skoda har till exempel uppgett att strikta Euro 7-regler skulle vara slutet för småbilarna, däribland Skoda Fabia, eftersom försäljningsmarginalen är för låg.

Men nu verkar det som att Euro 7-reglerna inte blir lika tuffa som väntat. Om det inte krävs dyr utveckling för att klara dem kan småbilarna bli kvar lite till, säger Skodachefen Klaus Zellmer nu i en intervju med Autocar.

– Jag skulle inte säga att Euro 7-reglerna har räddat Fabia, men jag tror de kan ha förlängt den möjliga livslängden. Reglerna måste dock fortfarande godkännas i EU:s lagstiftningsprocess så vi firar aldrig för tidigt.

”Jag tror Euro 7-reglerna kan ha förlängt den möjliga livslängden för Fabia”

Om det blir någon helt ny generation Fabia återstår att se. Tidningen Auto Express poängterar att det i så fall kan bli Skoda som får ta hela utvecklingskostnaden eftersom Seat inte planerar någon ny Ibiza, Audi har lagt ned A1 och Volkswagen kanske inte lanserar någon ny Polo.

– Låt oss se hur kundernas önskemål kommer se ut under de kommande fem till tio åren, säger Klaus Zellmer till Autocar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.