Nästa artikel
Skoda: Nya utsläppsregler blir slutet för småbilar
Nyheter

Skoda: Nya utsläppsregler blir slutet för småbilar

Publicerad 13 mars 2023 (uppdaterad 14 mars 2023)
Framtiden ser dyster ut för småbilsklassen om de nya utsläppsreglerna blir verklighet, enligt Skodachefen Klaus Zellmer.

De tuffare utsläppsreglerna som går under namnet Euro 7 och som är på väg att införas innebär i praktiken slutet för dagens småbilar – de blir helt enkelt inte lönsamma.

Det är något som Vi Bilägare tagit upp tidigare, och som Skodachefen Klaus Zillmer nu också upprepar i en intervju med tyska Auto Motor und Sport.

På frågan om Euro 7-utsläppsreglerna innebär att Skoda Fabia läggs ned svarar han:

– Som det ser ut nu, ja. Ta bara partikelutsläppen från bromsarna. För att uppfylla gränsvärdena skulle vi behöva ett bromssystem som ännu inte är utvecklat. Och det finns många andra exempel.

Någon ny elbil för samma prislapp som för Skoda Fabia verkar inte vara aktuell, åtminstone inte under överskådlig framtid. Däremot påpekar Klaus Zellmer att elbilar ofta är billigare i längden än bensinbilar.

– Faktum kvarstår dock: Material- och produktionskostnaden för elbilar är betydligt högre än för förbränningsbilar. Det kan hända att det kommer ändras under andra halvan av decenniet eftersom förbränningsmotorerna blir dyrare att utveckla, på grund av utsläppskraven.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (18)

  • 16 mars 2023 Sen kan man ju hoppas att VW…
  • 16 mars 2023 Jag uppfattar det som att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.