Nästa artikel
”Elbilarna blir inte billigare – det är avgasbilarna som blir dyrare”
Krönika

”Elbilarna blir inte billigare – det är avgasbilarna som blir dyrare”

Publicerad 28 februari 2023
Den som går och väntar på betydligt billigare elbilar kan bli besviken, tror Erik Söderholm. I stället kan det vara avgasbilarna som blir dyrare.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det är många som väntar på att elbilar ska nå ”prisparitet” med vanliga bensinbilar – alltså brytpunkten när det är lika dyrt att köpa en elbil som en avgasbil.

Hittills har den inte kommit. Nu är det visserligen inte bara inköpspriset som spelar roll för bilekonomin, men det är ingen oviktig del. Och prispåslaget för elbilen kan vara stort: Hyundai Kona kostar till exempel 190 000 kr, eller mer än 80 procent, mer än bensinmodellen av samma bil.

Det har ofta pratats om nya batteritekniker och andra kluriga lösningar för att pressa ned elbilspriserna. Men jag börjar tro att elbilarna faktiskt inte kommer bli billigare. I stället är det bensin- och dieselbilarna som kommer bli dyrare.

”Jag börjar tro att elbilarna faktiskt inte kommer bli billigare”

Om vi börjar med första delen av ekvationen har prisrusningen på elbilar redan varit extrem de senaste åren. Även om Tesla sänkt priserna är trenden tydlig: krig, komponentbrist, logistiskt kaos och höga råvarupriser ger långa väntetider och allt högre lbilspriser.

Den andra delen av ekvationen är också tydlig. Avgasbilarna blir allt dyrare på grund av nya och tuffare utsläppskrav.

Att vi ständigt lockas av magiska elbilar som finns runt hörnet och som bara ska kosta 250 000 kronor börjar jag tvivla på, åtminstone om vi pratar vettig säkerhetsnivå. Jag önskar att jag har fel, men tyvärr tror jag allt mer på att ”prispariteten” kommer nås med dyrare bensinbilar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (31)

  • 2 mars 2023 Pi Nej, för fan det var en…
  • 2 mars 2023 Axa - finns nya Fabia utan…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.