Nästa artikel
Nya elbilar vanligare på landsbygden än i storstäder
Nyheter

Nya elbilar vanligare på landsbygden än i storstäder

Publicerad 17 februari 2021
Nya siffror visar att elbilarna fortfarande är vanligast i storstäder. Men bland nya elbilar ligger landsbygden helt klart före.

Det finns en ”gammal sanning” om att elbilar bara passar i storstäder och att de sällan är något vettigt val på landsbygden. Men det verkar inte alltid stämma.

Nya siffror från Trafikanalys som precis har publicerats visar visserligen att elbilarna fortfarande var försvinnande få under förra året sett till det totala antalet bilar som rullar på svenska vägar. Totalt fanns 55 700 registrerade elbilar i Sverige 2020, som utgör 1,1 procent av alla bilar.

Allra högst elbilsandel finns i Stockholm, vilket inte är så konstigt eftersom många av dem rullar som förmånsbilar hos företag som är registrerade i huvudstaden. Även Halland, Västra Götaland och Skåne län ligger i topp när det gäller elbilsandel.

Den är däremot betydligt lägre i Norrbotten, Västernorrland och Dalarna. Där är bara drygt en knapp procent av alla bilar som rullar på vägarna eldrivna.Men de här siffrorna visar alltså hur det totala bilbeståndet ser ut i dag. Tittar vi istället på hur många nyregistrerade bilar som är eldrivna i respektive län blir bilden en helt annan.

Förra året var 11,5 procent av alla nyregistrerade bilar i Jämtland, Uppsala och Halland helt eldrivna. Det är klart över rikssnittet på 9,3 procent. Lägst elbilsandel i nybilsförsäljningen finns i Blekinge, Västernorrland och Kalmar.

Att elbilarna helt uteslutande är ett storstadsfenomen verkar därmed inte stämma. Däremot är det fortfarande stora skillnader mellan olika län.Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.