Nästa artikel
Audi A1 och Q2 läggs ned – inga ersättare i sikte
Nyheter

Audi A1 och Q2 läggs ned – inga ersättare i sikte

Publicerad 8 februari 2022 (uppdaterad 8 februari 2022)
Audi ska sluta bygga småbilen A1 och kompaktsuven Q2 för att istället fokusera mer på dyrare och lyxigare elbilar.

Det är inte helt enkelt för biltillverkarna att tjäna pengar på små bilmodeller. Audichefen Markus Duesmann säger nu att märket ska lägga ned de minsta modellerna A1 och Q2 utan någon direkt ersättare.

Audi A1 lanserades i sin första generation 2010 och bygger på samma grundteknik som Volkswagen Polo. Audi Q2 är märkets minsta suv-modell som presenterades 2016, men inte heller den verkar alltså vara värd att hålla liv i enligt Audi trots att försäljningen av suvar ökar kraftigt.

I en intervju med Handelsblatt uppger Markus Duesmann att Audi ska tjäna mer pengar på lyxigare bilmodeller framöver och fasa ut mindre modeller. Det beslutet beror till viss del också på halvledarbristen där Audi behöver prioritera att bygga de lönsammaste modellerna.

– Vi har beslutat oss för att inte längre bygga A1, och det kommer inte bli någon efterföljare till Q2 heller, säger han.

Fler lyxbilar

Audis roll i den stora VW-koncernen ska vara premiumbilar, enligt Markus Duesmann, och märket har bland annat planer på en helt eldriven sedanmodell som ska presenteras 2025. Det blir Seat och Volkswagen som får ta hand om de billigare modellerna.

– Vi kommer begränsa vårt modellutbud längst ned och utöka det i toppen.

Redan förra året avslöjade Markus Duesmann att det inte blir någon ersättare till Audi A1. Anledningen var de tuffare Euro 7-utsläppsreglerna som är på väg att införas om några år.

– Vi vet att det kommer att bli ganska svårt att erbjuda bilar med förbränningsmotorer i de mindre segementen i framtiden, eftersom kostnaderna kommer att gå upp. Vi har därför ingen ersättare till A1, sa han i en intervju med Automotive News.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 8 februari 2022 Tror de att man säljer mer…
  • 8 februari 2022 De har väl sålt för dåligt,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.