Nästa artikel
Lexus IS kommer i ny generation – här är första bilden
Nyheter

Lexus IS kommer i ny generation – här är första bilden

Publicerad 1 juni 2020 (uppdaterad 2 juni 2020)
Lexus ska lansera en helt ny generation av mellanklassmodellen IS med modernare design. Men helt ny under skalet blir den inte.

Modellerna i mellanklassen lever farligt. I takt med att köparna överger mellanklassmodellerna till förmån för suvar försvinner flera av dem, och många tillverkare har nu planer på att lägga ned modeller i samma klass som BMW 3-serie och Volvo S60.

Men inte Lexus. En helt ny generation av Lexus IS ska presenteras senare i juni och nu har den första bilden dykt upp, där vi kan se ett bakljus som löper över hela bilens bredd och som verkar knyta an till designspråket på kompaktsuven UX.

Lexus IS började byggas 1998 och den nuvarande modellen (tredje generationen) har sålts sedan 2013. Det är alltså hög tid för en ersättare. I vårt test från 2016 fick Lexus IS beröm för komforten, men ekonomikalkylen, hybriddrivlinan och körkänslan fick kritik.

Inte till Europa

Det finns dock en viktig nyhet med nya Lexus IS: Den kommer inte till Europa. Anledningarna att Lexus tagit det beslutet är flera, men framför allt att köparna i allt högre utsträckning väljer en suv än en mellanklassedan..

Lexus har inte bekräftat några tekniska detaljer om nya IS, men förmodligen kommer modellen använda samma tekniska plattform som dagens modell. Det innebär att nykomlingen inte blir helt ny från grunden men Lexus ska enligt uppgift ha arbetat om chassit och fjädringen samt breddat spårvidden bak för att förbättra komfort och köregenskaper.

Lexus IS blir en av de första modellerna att ha testats och utvecklats vid \"Toyotas eget Nürburgring\" i Japan.

Mystisk prestandaversion

Nya Lexus IS ska hämta designinspiration från resten av modellprogrammet och inte minst lyxiga LS. Största förändringarna märks kanske på insidan som kommer bjuda på bättre materialval och modernare design.

Lexus IS kommer förstås med koncernens hybriddrivlina och förhoppningsvis uppdateras den till senaste generationen för att undvika samma kritik som i vårt test från 2016. Modellen kommer även med bensinmotorer utan hybriddrift men det är oklart om de ska säljas i Sverige.

Någon ersättare till gamla prestandaversionen Lexus IS-F verkar inte vara planerad men det finns osäkra uppgifter om en Lexus IS 500 med V8-motor, eller åtminstone en trimmad V6-motor. Automatlåda blir standard i samtliga modeller.

Lexus IS ska alltså visas upp i nästa vecka och den är märkets första modell att ha utvecklats vid Toyotas nya tekniska center vid Shimoyamafabriken i Japan. Där finns bland annat en bana med flera kurvor som ska likna Nürburgring.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.