Julimånad beräknas vara 2-3 grader varmare än föregående år.

Nästa artikel
Lämna aldrig dessa föremål i bilen
Nyheter

Lämna aldrig dessa föremål i bilen

Publicerad 17 juli 2023 (uppdaterad 17 juli 2023)

Julimånad beräknas vara 2-3 grader varmare än föregående år.

Här är alla faror du inte bör lämna i bilen i sommarvärmen.

Värmeböljan sveper igenom Europa och även om vi inte märker av det mycket ännu i Sverige finns det risker man bör tänka på.

Augusti beräknas ligga på temperaturer runt 30 grader i år och är det varmt ute är det ännu varmare i bilen. På en dag med 27 grader kan det bli hela 52 grader inne i bilen enligt Svenska Kennelklubben. Om fel saker lämnas i solen kan det uppstå faror.

– Det är många som glömmer att hög utomhustemperatur leder till en ännu varmare inomhustemperatur. Eftersom AC:n ofta är i gång under bilfärden tänker vi sällan på att temperaturen kommer att stiga när bilen lämnas parkerad. Många gånger blir ett snabbt dopp dessutom ett längre besök på stranden. Just därför är det bra att ha rutiner kring de saker som kan orsaka fara och inte låta dem ligga framme i solen, säger Karim Nielsen, VD Kamux.

Här är alla föremål som kan bli farliga:

Vattenflaska

Har du en genomskinlig vattenflaska kan den i direkt solljus fungera som ett förstoringsglas, vilket i sin tur skapar en stråle ned i stolsdynan. En sådan ljusstråle kan bli hela 120 grader varm. Risken är väldigt liten men när det gäller sådana höga temperaturer på ett koncentrerat område kan det leda till eld. Tipset är att använda en vattenflaska i ett annat material än plast eller täcka flaskan så att den inte är i direkt solljus.

Handsprit

Eftersom handsprit innehåller höga halter med alkohol kan den orsaka brand om den kommer i kontakt med en gnista eller låga. Gnistor kan bland annat uppstå när man öppnar eller stänger bildörrar. Är flaskan i direkt solljus finns även en risk att den exploderar.

Solglasögon/glasögon

Man bör undvika att ha reflekterande objekt i direkt solljus och därför läggs detta till på listan. Förvara glasögonen någonstans där de inte ligger i direkt solljus och undvik att lägga dem på instrumentbrädan.

Teknikprylar

Att lämna teknikprylar så som en mobil eller liknande kan skada batteriet. Vid 30 grader finns det en risk att batteriet går sönder eller sväller upp. Det är även högre inbrottsrisk om det ligger dyra teknikprylar väl synligt.

Mat

De flesta livsmedel bör inte vara i höga temperaturer för att hålla livslängden. De blir snabbt dåliga. Bakterierna som orsakar livsmedelsburna sjukdomar fördubblas dessutom var 20:e minut i rumstemperatur, vilket självklart innebär att det går ännu snabbare i värmen. För att undvika matförgiftning ha inte mat i bilen länge och ta med en kylbox om du misstänker att det kan behöva ligga i bilen ett tag.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (23)

  • 20 juli 2023 Så kan det vara, John. Har…
  • 19 juli 2023 Pi skrev: "Däckspray" finns…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.