Nästa artikel
Tyskt test: Så håller du bilen sval på sommaren
Nyheter

Tyskt test: Så håller du bilen sval på sommaren

Publicerad 16 augusti 2021 (uppdaterad 16 augusti 2021)
Halvgaraget till höger ger bäst skydd mot solstrålarna. Foto: ADAC
Gör det någon skillnad att täcka över rutan när bilen parkeras i solen?

En bil som parkeras i solen en varm sommardag blir snabbt outhärdligt varm invändigt – temperaturen kan i vissa situationer nå över 80 grader på några timmar, enligt en mätning från försäkringsbolaget If.

Det finns en del tips och tricks för att hålla bilen sval. För att testa hur bra de fungerar har den tyska motororganisationen ADAC sammanställt ett test där sju bilar av samma modell parkerades i solen under fyra timmars tid, varefter temperaturen mättes.

Fyra av bilarna utrustades med olika solskyddstillbehör. Ett så kallat halvgarage, alltså en presenning som täcker alla bilens rutor testades, liksom reflekterande solskydd för in- och utvändig montering samt en vit duk för instrumentbrädan.

I testet ingick också en oförberedd referensbil, en bil med tonade bak- och sidorutor och en sista bil var vit i stället för mörkgrå för att kontrollera om bilens lack har någon betydelse för hur varmt det blir invändigt.

Efter fyra timmar i solsteken mätte ADAC temperaturen i referensbilen till 53 grader. Halvgaraget var det skydd som gav bäst resultat – i den bilen var det tio grader kallare.

Testet visar också att det är mer effektivt att lägga en reflekterande duk på utsidan av vindrutan än att ha den på insidan. Tonade bak- och sidorutor sänkte bara temperaturen med två grader, men gjorde samtidigt att sittdynan i baksätet var betydligt svalare. 

Vit lack gjorde ingen större skillnad. Interiören i den vita bilen var bara fem grader kallare, trots att plåten på bilens utsida var 44 grader medan de grå bilarnas plåt var 65 grader.

Det gör alltså mycket mer nytta att blockera solstrålarnas väg in i bilen än att ha en bil med ljus lack.

Bil Innertemperatur
Referensbil 53 °C
Tonade rutor 51 °C
Vit duk på instrumentbrädan 50 °C
Solskydd på vindrutans insida 49 °C
Bil med vit lack 48 °C
Solskydd på vindrutans utsida 45 °C
Halvgarage 43 °C

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 17 augusti 2021 Extriörkulören påverkar om…
  • 17 augusti 2021 If anger 80 grader - gäller…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.