Bild
Nästa artikel
Nyheter

Farligt och straffbart att lämna djur i varma bilar

Publicerad 2021-07-13 16:06 (uppdaterad 2021-07-15 14:39)
Hundägare som lämnar sina husdjur i varma bilar på sommaren är fortfarande ett problem i Sverige – trots att det är ett brott som kan leda till fängelse.

Att lämna en hund eller katt i en bil en varm dag är farligt för djuret – även om det bara lämnas där en kort stund. Det är också ett brott mot lagen om djurplågeri, och därför straffbart med fängelse.

Trots det har polisen de senaste veckorna fått in flera anmälningar från förbipasserande som sett hundar sitta inlåsta i parkerade bilar. Det skriver nyhetsbyrån TT.

Enligt Hans Rosengren vid Svenska kennelklubben beror oaktsamheten på att nya hundägare inte känner till riskerna.
– Man tycker att alla borde veta hur farligt det är att lämna hunden i bilen vid det här laget. Men det tillkommer hela tiden nya hundägare – särskilt de sista åren – och alla är inte så pålästa, säger han till TT.

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter är det förbjudet att lämna ett djur utan uppsikt i en bil om temperaturen inne i fordonet kan hamna över 25 plusgrader eller under 5 minusgrader.

På sommaren kan temperaturen i en parkerad bil stiga väldigt snabbt när solen ligger på, och kan på kort tid nå över 50 grader. I en bil som stått i solen i några timmar kan det bli över 80 grader varmt, enligt en mätning från försäkringsbolaget If.

Det räcker med 20–50 minuter i en varm bil för att en hund ska få dödliga skador – och om det sker ligger ansvaret hos hundägaren.
– Man är skyldig enligt lag att se till att man inte utsätter sina djur för lidande och fara. Oavsett om man agerat oaktsamt eller ouppsåtligt kan det vara ett brott att lämna sitt djur i en varm bil, säger Elisabeth Schöning, enhetschef på veterinärenheten vid länsstyrelsen i Uppsala län, till TT.

Att öppna bilrutan eller bagageluckan löser inte heller problemet. Om man inte har en modern elbil där klimatanläggningen kan lämnas påslagen – till exempel en Tesla med Dog Mode – menar Hans Rosengren att det är bäst att lämna hunden hemma.

Polisen rekommenderar allmänheten att ringa till dem om de ser en hund instängd i en bil. I nödfall rekommenderar de att bilrutan krossas så att djuret kan räddas.

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2021-07-17 00:01 Trots mängder med liknande…
  • 2021-07-14 17:22 Jag skulle tro att de flesta…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.