Nästa artikel
Polisen: Lämna inte hunden i bilen
Nyheter

Polisen: Lämna inte hunden i bilen

Publicerad 8 juni 2020 (uppdaterad 8 juni 2020)
När sommarvärmen stiger ökar också antalet samtal till polisen om överhettade husdjur. "Din bil är ett fordon, inget förvaringsutrymme för ett djur".
Polisen berättar att de fått in flera samtal om hundar som lämnats i parkerade bilar de senaste dagarna.
"Det är förknippat med stora risker att lämna ett djur i en varm bil. Även om bilen står i skuggan och du lämnar en glipa i fönstret för ventilation kan det snabbt bli mycket varmt inne i en bil", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Det är inte bara värmen som bidrar till att djuret får värmeslag och riskerar att dö. Även luftfuktigheten har betydelse: ju högre den är, desto snabbare överhettas djuret. 
"Din bil är ett fordon, inget förvaringsutrymme för ett djur", skriver polisen. 

Enligt Jordbruksverkets bestämmelser får ett djur aldrig lämnas utan tillsyn i bilen om temperaturen befaras kunna stiga över 25 grader INNE i bilen. Hundar kan inte som människor svettas över hela kroppen för att avleda värme. De svettas bara med trampdynorna. Istället kan hundar använda tungan för att kyla ner sig med så kallad "hässjning", när de flåsar kraftigt med vidöppen mun och utsträckt tunga. Men i en bil som står en sommardag är luften varm och hjälper föga. Vanliga tecken på värmeslag är orkeslöshet, andningssvårighet samt röda eller torra slemhinnor i hundens mun och ögon. 

Polisen har tidigare skrivit i ett inlägg på sin Facebooksida om hur man ska agera om man ser en hund som visar tecken på överhettning instängd i en bil: 
  1. Känn efter om bildörren är öppen
  2. Ring polisen - 112 om du anser att det är akut, annars 114 14.
  3. Notera registreringsnummer och klockslag 
  4. Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
  5. I nödfall krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära djuret för att undvika glassplitter.
Den som vidtar den räddande åtgärden måste vara beredd att identifiera sig för tillkallad polis eller bilägaren/föraren. Men som sagt är det alltid bättre att ringa först – det kan vara en patrull i närheten. 
 
Embed

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.