Nästa artikel
Bilfrågan: Hur säker är låsningen av bilen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur säker är låsningen av bilen?

Publicerad 7 februari 2023
Om jag trycker på handtaget för att låsa, är den trådlösa nyckeln inblandad då? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har en Volvo V60 Cross Country 2020. När jag ska köra går jag fram mot bilen med nyckeldosan i fickan och tar i handtaget så låser bilen upp. Därmed har jag väl skickat en signal som kan upptagas av någon annan. När jag sedan ska lämna bilen och alla dörrar är stängda trycker jag med tummen eller ett finger på handtaget så låser bilen. Har jag även då skickat en signal? Är nyckeldosan inblandad i den proceduren?

Roland

Fråga: Biltillverkare är inte så angelägna att tala om hur deras nyckellösa låssystem fungerar, av förklarliga skäl. Du har rätt. Men ju närmare bilen du är och ju senare nyckeln och bilen kommunicerar med varandra desto svårare lär det vara att fånga upp och använda kommunikationen.

För att ditt fingertryck ska accepteras så kommunicerar nyckel och bil. En fördel kanske är att du i det ögonblicket står nära bilen. Och det bästa är då att efter låsning kvickt stoppa ner nyckeln i ett ”RFID-fodral” som blockerar vidare kommunikation. När nyckeln ligger i fodralet kan du kolla att bilen fortfarande är låst.

Avståndet som bilen och nyckeln kommunicerar vid varierar. På nyare bilar är det troligen kortare. Men min snart sex år gamla bil kan jag låsa respektive låsa upp via fjärrkontrollen på uppskattningsvis tio meters avstånd.

Den information jag fått tidigare innebar att man inte kunde spela in signalen för att senare spela upp den. Det är tydligen möjligt nu, visade vårt test. Då gäller det ju att hålla undan kommunikationen för utomstående så gott man kan, exempelvis med RFID-skydd. Det är tråkigt men mycket mer kan vi nog inte göra.

Vissa försäkringsbolag rekommenderar faktiskt rattlås av modellen rattkrycka. Det känns ju lite 50-tal men den sägs vara svår och framför allt tidsödande att forcera och kan ge minskad självrisk vid stöld.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 12 februari 2023 saabnisse skrev: Om inte…
  • 12 februari 2023 Pi, det var ett försök til…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.