Bild
Nästa artikel
Kritik mot nya vägmiljarder: ”En besvikelse”

Kritik mot nya vägmiljarder: ”En besvikelse”

Nyheter

Flera forskare riktar hård kritik mot regeringens nya infrastrukturförslag.

Regeringen har visat upp ett förslag på att bygga ut landets infrastruktur för 800 miljarder kronor. En del av pengarna ska gå till att bygga nya vägar och reparera befintliga vägar.

Det är ett besked som får hård kritik från flera forskare, enligt Vetenskapsradion i Sveriges Radio. De hävdar att planerna inte går ihop med klimatmålen som blir svåra eller omöjliga att nå om vägtrafiken ökar.

– Tyvärr så måste jag nog säga att jag tycker att den är en besvikelse. Den ger oss inte den riktningsförändring som skulle behövas i den klimatkris vi befinner oss i, säger Anders Roth som är mobilitetsexpert och trafikforskare på IVL Svenska miljöinstitutet, till SR.

Forskarna hävdar också att Sverige förlitar sig på så kallade biobränslen i för stor utsträckning. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) håller med om att klimatmålen inte nås om trycket på vägarna fortsätter öka.

– Vi kommer inte klara av att minska utsläppen så mycket som behövs om vi samtidigt ska hela tiden öka transporterna år för år för år, säger han.

Läs också: Trafikverkets larm: Vägarna förfaller – och hastigheten sänks

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.