Nästa artikel
Kritik mot ”gröntvättade” hybridbilar i ny rapport
Nyheter

Kritik mot ”gröntvättade” hybridbilar i ny rapport

Publicerad 26 september 2023
Flera bilmärken får sina hybridbilar att framstå som betydligt bättre för miljön och klimatet än de är, enligt en ny rapport.

Många biltillverkare som säljer hybridbilar överdriver fördelarna och förvirrar bilköparna. Det framgår av en ny rapport från organisationen Environmental Defenders Office i Australien.

Även om rapporten alltså tagits fram för den australiska marknaden finns flera likheter med den svenska.

  • En av detaljerna som kritiseras i rapporten är hur exempelvis Toyota beskriver sina hybridbilar med bensinmotor för ”självladdande”. Det är dock något som är tillåtet i Sverige.
  • Laddhybrider beskrivs av vissa bilmärken ha ”alla fördelar med en elbil”, trots att räckvidden på el är betydligt kortare.
  • Flera märken får bensinhybrider att framstå som helt eldrivna i sin reklam.

I marknadsföringen kan det till exempel stå att en laddhybrid får köparna att ”gå med i elbilsrevolutionen” samt att en vanlig hybrid ”ger den bästa eldrivna körupplevelsen” och låter köparen ”leva elektriskt”. Det kallar EDO för greenwashing” eller ”gröntvätt” på svenska – en metod för att få något att framstå som mer klimatsmart.

– Risken är att de vilseleder och att konsumenterna köper produkter som inte är så hållbara som de tror, säger Kirsty Ruddock till nyhetsbyrån AP i Australien.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 27 september 2023 skarj skrev: Varför är alla…
  • 26 september 2023 Mkt kan sägas om Toyota men…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.