Nästa artikel
Jaguars plan: Tre nya elbilar – med extrem prislapp
Nyheter

Jaguars plan: Tre nya elbilar – med extrem prislapp

Publicerad 1 juli 2022
Flera tillval skrotas och V8-motorn försvinner när Jaguar gör om och satsar på elbilar.

Jaguar säljer inte särskilt många bilar i Sverige. Förra året registrerades bara 199 exemplar, trots att märket har suv-modellen F-Pace och elbilen I-Pace i programmet.

Framöver finns dock planer på tre nya eldrivna och sportiga suv-modeller, och de ska bygga på en helt nyutvecklad plattform kallad Panthera med stöd för 800-voltsteknik.

– 2024 ska vi visa världen hur det nya Jaguar kommer se ut och 2025 ska vi börja leverera bilarna till kunderna, säger produktchefen Nick Collins i en intervju med Autocar.

”2024 ska vi visa världen hur det nya Jaguar kommer se ut”

Precis som andra märken måste Jaguar dra ned på antalet kombinationer för att spara pengar. Suv-modellen F-Pace går från 55 olika varianter till bara 16. Samtidigt fasas de stora bensinmotorerna ut – F-Type blir sist ut bland sportbilarna med V8-motor.

– Vi tittade först på att använda en plattform från en partner, men det stod klart att vi inte kunde nå vårt mål om att ”inte vara en kopia av någonting” utan en egen arkitektur, säger Nick Collins.

Den som hoppas på lite mer prisvärda Jaguarmodeller lär dock bli besviken – åtminstone vid lanseringen av den lyxigaste modellen. Den ska kosta mer än två miljoner kronor med alla tillvalsrutor ikryssade. Den höga prislappen har även bekräftats tidigare av Jaguar.

De nya modellerna

Jaguar har inte bekräftat några av de nya modellerna, men enligt uppgifter till Autocar handlar det om tre eldrivna suv- eller crossovermodeller.

  • Den minsta modellen blir i själva verket ganska stor och utmanar Porsche Taycan Sport Turismo. Den kommer med tre eller fem dörrar med prislapp från en miljon kronor. Bakhjulsdrift blir standard, fyrhjulsdrift tillval.
  • Den största modellen blir 20 centimeter längre och fokuserar på lyx och utrymmen. Börjar på 1,5 miljoner.
  • Ytterligare en eldriven modell ska visas upp, men där är detaljerna mer oklara.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.