Nästa artikel
Italien hotar att stoppa nya utsläppsreglerna Euro 7
Nyheter

Italien hotar att stoppa nya utsläppsreglerna Euro 7

Publicerad 22 maj 2023 (uppdaterad 22 maj 2023)
Många i bilbranschen är kritiska mot de tuffare utsläppsreglerna som är på väg att införas. Italien kan få med sig flera andra länder för att försöka stoppa dem helt.

Tyskland lyckades stoppa EU:s förslag om att förbjuda bilar med förbränningsmotorer från och med 2035. Ett undantag gör det möjligt att fortsätta bygga förbränningsbilar – om de kan köras på e-bränsle.

Nu kommer uppgifter om att Italien tillsammans med flera andra länder förbereder sig för att blockera de tuffare utsläppsreglerna Euro 7 som många andra EU-länder vill införa.

Italiens transportminister och vice premiärminister Matteo Salvini har länge haft en kritisk hållning till EU och beskriver Euro 7-reglerna som ”helt felaktiga” och miljömässigt onödiga.

– Vi är nu en blockerande minoritet, men vi vill bli en majoritet, sa han på en konferens för bilhandlare nyligen enligt Reuters.

Het debatt

Euro 7-reglerna är tänkta att träda i kraft 2025 och har mötts av hård kritik från bilindustrin. Biltillverkarna måste sänka utsläppsnivåerna ytterligare, vilket blir dyrt, och reglerna innebär också att flera tekniska lösningar måste tas fram som ännu inte är utvecklade.

Skoda har tidigare uppgett att Euro 7-reglerna som de ser ut nu blir slutet för småbilarna, och BMW-chefen har kritiserat de tuffa utsläppstesterna i verklig trafik som införs som en följd av dieselskandalen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (40)

  • 30 maj 2023 SnookerPro skrev: Helt rätt…
  • 30 maj 2023 Subventioner i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.