Elsäkerhetsverket menade att laddboxen saknade jordfelsbrytare trots att det stod i manualen.

Nästa artikel
Inkassoärenden forsar in mot Easee
Nyheter

Inkassoärenden forsar in mot Easee

Publicerad 25 juli 2023 (uppdaterad 24 augusti 2023)

Elsäkerhetsverket menade att laddboxen saknade jordfelsbrytare trots att det stod i manualen.

Det omtalade laddboxföretaget Easee införde betaltningsstopp och nu forsar inkassoärenden in.

Laddboxföretaget blev mycket omtalat i vintras efter ett fel i deras dokumentation. I mars förbjöd elsäkerhetsverket företaget att sälja sina laddboxar i Sverige efter att flera brister hittats. Easee överklagade då beslutet men fick nedslag. I juni erkände företaget att de gjort fel i dokumentationen och i april införde de även betalningsstopp.

Betalningsstopp innebär i praktiken att de slutar betala sina räkningar. Målet är att samla kapital under den här tiden för att lösa problemen.

– Betalningsstoppet infördes för att säkra Easees framtid och likabehandling av borgenärer, säger Martin Langeland, marknadsdirektör på Easee till norska Dagens näringsliv.

För tillfället finns det 26 betalningsanmärkningar registrerade hos inkasso mot Easee enligt finansbolaget Dun & Bradstreet. Totalt uppgår anmärkningarna till 2,5 miljoner kronor meddelar norska Dagens näringsliv.

Det rör sig från allt i från under 1000 kronor för vägtullar och inköp på Biltema till en på nästan 700 000 kronor från Funky Foto i Sandnes, vilket är ett företag som hyr ut kontor och mötesrum samt serverar mat.

Sedan det säljstoppet infördes har easee fått stora ekonomiska problem och det har skett en del uppsägningar och även massuppsägningar hos underleverantörer.

Att uppgradera deras befintliga laddare skulle kunna kosta företaget 700 miljoner. Easee har däremot gått ut med att de jobbar på en ny och förbättrad laddare som kan vara klar i augusti.

Easee fortsätter att arbeta med att skaffa nytt kapital och menar att inkassoärendena inte påverkar det.

– Vi har en dialog med borgenärerna och jobbar för att hitta lösningar tillsammans med dem, säger Martin Langeland till Dagens Näringsliv.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 3 augusti 2023 bra att de försvinner,…
  • 3 augusti 2023 Byråkratins kvarnar maler…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.