Nästa artikel
Elsäkerhetsverket säljstoppar Easees laddboxar
Nyheter

Elsäkerhetsverket säljstoppar Easees laddboxar

Publicerad 2023-03-15 10:56 (uppdaterad 2023-03-17 13:10)
Norska Easee får inte längre sälja sina laddboxar i Sverige. Företaget har överklagat beslutet och menar att det saknar grund.

Easee förbjuds från att sälja laddboxarna Home och Charge i Sverige. Det meddelade Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Orsaken är att laddboxarna enligt myndigheten saknar jordfelsbrytare och överspänningsskydd som uppfyller gällande krav. 

– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Easee åläggs nu att omedelbart sluta sälja de aktuella produkterna och dra tillbaka dem från återförsäljarna. Elsäkerhetsverkets beslut innebär också att Easee är skyldiga att åtgärda brister på redan installerade laddboxar, men lämnar det till företaget att avgöra vilka åtgärder som är nödvändiga. ”Vilken typ av åtgärder som kommer att tas är upp till tillverkaren att kommunicera ut och verkställa”, skriver Elsäkerhetsverket.

I början av februari i år rapporterade tidningen Elinstallatören att Elsäkerhetsverket i samband med ett test av sex populära laddboxar hittat flera brister i Easees produkter.

Ett par veckor senare svarade Easee på kritiken i ett brev, där de slog ifrån sig anklagelserna. ”Easee har både AC och DC jordfelsskydd. En exakt och snabb digital sensor känner av eventuell läckström och signalerar detta så att strömmen bryts”, skrev företaget då.

Men elsäkerhetsverket nöjde sig inte med svaret, och menar att de säkherhetsfunktioner som Easee använder inte lever upp till gällande standarder.

Easee, å sin sida, hävdar fortfarande att Elsäkerhetsverket har fel i sin kritik. På onsdagsmorgonen meddelade företaget att de kommer att överklaga försäljningsförbudet, eftersom det enligt dem saknar både teknisk eller juridisk grund.

– Vi håller inte med om beslutet och kommer att göra allt vi kan för att skydda våra kunder, partners och anställda. Vårt huvudfokus har alltid varit människor och säkerhet, säger grundaren och vd:n Jonas Helmikstøl i ett pressmeddelande.

Easee skriver vidare att deras kunder kan fortsätta använda sina laddboxar som vanligt, och att inga åtgärder behöver vidtas. Det finns omkring 100 000 laddboxar av de här modellerna installerade i Sverige.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (32)

  • 2023-03-17 15:56 motorcykelentusiasten skrev:…
  • 2023-03-17 15:32 Mr Snoid skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.