Nästa artikel
Nytt bakslag för Easee – erkänner fel med dokumentationen
Nyheter

Nytt bakslag för Easee – erkänner fel med dokumentationen

Publicerad 12 juni 2023 (uppdaterad 24 augusti 2023)
Norska myndigheten Nkom ställer sig bakom Elsäkerhetsverkets slutsats om Easees laddboxar. ”Vår dokumentationsprocess har inte varit tillräckligt bra”, säger företaget vd.

Tidigare i år säljstoppades laddboxarna Easee Home och Easee Charge efter en granskning som svenska Elsäkerhetsverket gjort. 

Även den norska myndigheten Nkom inledde en utredning, och den är nu klar. Den ställer sig på Elsäkerhetsverkets sida.

– Vi som myndighet hade verkligen hoppats att det skulle gå att dra en annan slutsats i det här fallet. Dessvärre är det så, att trots att Easee har fått gott om tid har de inte tillräckligt dokumenterat att Easee Home och Easee Charge uppfyller kraven, säger John-Eivind Velure, avdelningschef på Nkom, i ett uttalande.

”Säkerheten för lösningen för sammankoppling av reläerna är inte tillräckligt väl dokumenterad”

Enligt honom har Easee till exempel inte dokumenterat säkerheten när laddboxen används över tid eller när den används under olika klimatförhållanden. 

– Vi anser också att säkerheten för lösningen för sammankoppling av reläerna inte är tillräckligt väl dokumenterad.

Easee har överklagat beslutet från Elsäkerhetsverket, men har inte fått igenom sina ansökningar om att få fortsätta sälja laddboxarna i väntan på att rättsprocessen ska bli klar.

Läs också: Försäkringsbolaget om Easee: "Kan använda som vanligt"

”Tillverkaren har använt en egen lösning i stället för en standardiserad lösning. På grund av dess konstruktion och bristande dokumentation anser vi att det finns risk för att jordfelsbrytaren inte löser ut när och som den ska”, har Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket, tidigare sagt i en intervju med Vi Bilägare. Foto: Klas Skarin

”Kommer gå igenom våra rutiner”

Easee skriver i ett pressmeddelande att företaget ”respekterar slutsatsen” från Nkom och ska ”fortsätta dialogen”.

– Vår dokumentationsprocess har inte varit tillräckligt bra och vi kommer gå igenom våra rutiner med stöd från externa experter innan vi lanserar några nya produkter, säger Easees vd Jonas Helmikstøl i ett uttalande.

Företaget poängterar att det inte är förbjudet att använda laddboxarna där de är installerade och att de kommer fortsätta utvecklas med mjukvaruuppdateringar. Det finns heller inga inrapporterade olyckor som följd av problemet.

– Vi har gått igenom några utmanande månader som företag och vi har lärt oss mycket, säger produktchefen Ola Njå Bertelsen.

”Vi har gått igenom några utmanande månader som företag och vi har lärt oss mycket”

Dokumentationen är också något som John-Eivind Velure på Nkom lyfter fram som extra viktig.

– Vi på Nkom är positiva till innovativa och nya lösningar på marknaden, men det här fallet är ett tydligt exempel på hur avgörande det är för tillverkare, importörer och återförsäljare att säkerställa att utrustningen de säljer uppfyller de europeiska regelverken och därmed dokumenteras som säker att använda.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 12 juni 2023 Att det norska…
  • 12 juni 2023 Skarj Min funkar utmärkt.
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.