Nästa artikel
Nya bakslaget: Easees vädjan nobbas av domstolen
Nyheter

Nya bakslaget: Easees vädjan nobbas av domstolen

Publicerad 27 mars 2023 (uppdaterad 24 augusti 2023)
Laddboxtillverkaren krävde inhibition – men får inte gehör.

Easee får sedan i mitten av mars inte längre sälja sina populära laddboxar Home och Charge i Sverige. Detta efter att Elsäkherhetsverket kommit fram till att produkterna inte lever upp till gällande säkherhetsstandarder.

Försäljningsförbudet infördes den 14 mars, med omedelbar verkan. Easee, som hävdar att beslutet saknar grund, var snabba med att överklaga till förvaltningsrätten i Karlstad via advokatfirman Mannheimer Swartling.

De begärde då även så kallad inhibition, som innebär att försäljningsförbudet pausas i väntan på dom. Detta kan göras om det enligt domstolen är sannolikt att ett beslut kommer att ändras, eller i vissa fall att utgången i målet ”framstår som oviss”, skriver Ny Teknik.

Easee skriver i sin överklagan att de kommer drabbas av allvarliga ekonomiska konsekvenser om förvaltningsrätten inte beslutar om inhibition, och menar att det inte är proportionerligt att försäljningsförbudet ska börja gälla omedelbart.

Men de har inte fått gehör. Enligt förvaltningsrätten finns det inga skäl till inhibition just nu och avslår begäran – ett beslut som i sig kan överklagas. Men just nu ser det alltså ut som att försäljningsförbudet kommer att gälla tills förvaltningsrätten eventuellt gör en annan bedömning – en process som kan ta flera månader.

Massuppsägningar i Norge

Elsäkerhetsverkets försäljningsförbud var ett hårt slag för Easee. Den 24 mars skrev företaget i ett pressmeddelande att de permitterar 138 anställda, motsvarande 40 procent av personalstyrkan i Norge. 

Även Norautron i norska Horten, som tillverkar Easees laddboxar, meddelade i förra veckan att de varslar 81 anställda om uppsägning.

Godkänt i Danmark

I sin överklagan till förvaltningsrätten tar Easee också upp att den danska motsvarigheten till Elsäkerhetsverket, Sikkerhedsstyrelsen, har testat företagets lösning för jordfelsbrytare och konstaterat att den fungerar som den ska. 

Den norska myndigheten Nkom har satt igång en utredning av Easees laddboxar, men har ännu inte meddelat några resultat.

Försäljningsförbudet gäller just nu bara i Sverige. Det kan komma att sprida sig till övriga EU- och ESS-länder, men bara efter att respektive land genomfört egna tillsynsprocesser. Det har de 90 dagar på sig att göra. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (52)

  • 1 april 2023 Mr Snoid skrev: Så kan det…
  • 1 april 2023 IDA Du behöver inte oroa dig…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.