Nästa artikel
Ineos Grenadier är en inofficiell uppföljare till Land Rover Defender
Nyheter

Ineos Grenadier är en inofficiell uppföljare till Land Rover Defender

Publicerad 6 juli 2020 (uppdaterad 6 juli 2020)
En brittisk uppstickare ville ta över maskinerna för att bygga Land Rover Defender – men gick bet. Nu tar han saken i egna händer och lanserar en egen version.

Det blev till slut över två miljoner byggda Land Rover Defender, den tuffa terrängmodellen som blivit en av bilvärldens mest långlivade klassiker.

Nu har Land Rover visat upp en helt ny generation Defender med betydligt modernare teknik. Gamlingen hade rötter från 1940-talet så det var hög tid för en ersättare.

Nykomlingen kan dock vara lite ”för ny”, enligt vissa märkesentusiaster. Den har bland annat klimatanläggning med dubbla zoner, infotainmentsystem med stor pekskärm och ett mycket modernare utseende.

Om det inte faller dig i smaken finns nu ett alternativ från minst sagt oväntat håll. Brittiska kemi- och petroleumföretaget Ineos ger sig in i bilvärlden för att skapa en uppföljare till Land Rover Defender.

Tog saken i egna händer

Företagets grundare Jim Ratcliffe, en av Storbritanniens rikaste personer, ville först köpa maskinerna och all utrustning som krävdes för att bygga en egen Defender, men där gick han bet. 

Istället valde han att gå sin egen väg vid sidan av Land Rover. Målgruppen är äventyrare, hantverkare och lantbrukare.

– Vi ville skapa en modern, funktionell och mycket kapabel terrängbil. Den ska klara allt du behöver, och inget du inte behöver. Inget är bara för syns skull, säger Jim Ratcliffe.

Läs också: Land Rover Defender får nytt taktält för rätta safarikänslan

Patentbråk med Land Rover

Helt riskfritt är dock inte projektet. Jaguar/Land Rover-koncernen har försökt skydda designen för Defender när de förstått att Jim Ratcliffe skulle skapa en modern version av den, men ansökan avslogs eftersom bilen enligt brittiska patentverket inte har en design som sticker ut särskilt mycket från andra terrängbilar. Det beslutet överklagas nu av Jaguar/Land Rover.

Ineos Grenadier, som modellen heter, ska få sexcylindriga bensin- och dieselmotorer från BMW samt en åttastegad automatlåda från ZF. Den ska byggas i en ny fabrik i Wales men säljas internationellt. 

Prislappen ska hamna på strax över en halv miljon kronor. Om allt går enligt plan ska Ineos Grenadier dyka upp hos de första köparna 2022. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.