Bild
Nästa artikel
Nyheter

Husvagnen som kapar förbrukningen och ger längre räckvidd

Publicerad 2021-02-11 17:49 (uppdaterad 2021-02-12 12:00)
Låg vikt och kompakt design – här är husvagnen som ska ge längre räckvidd i elbilen än med en konventionell husvagn.

Det är inte så många elbilar som går att utrusta med dragkrok, även om det blir allt vanligare. Anledningen är att räckvidden blir betydligt kortare med ett stort och tungt släp på kroken.

På samma sätt är det med takräcke – det går heller inte att välja till för alla elbilsmodeller.

Men det finns olika aerodynamiska knep som går att använda för att förlänga räckvidden. Vi har till exempel skrivit om den ”bakvända” takboxen Calix Aero Loader som visserligen ser underlig ut, men som också sänker förbrukningen och förlänger räckvidden jämfört med en konventionell takbox.

Läs också: Dieselbilen klarar släpet bäst – så lyckas elbilen

Amerikanska företaget Polydrops har utvecklat en liten husvagn som kan sänka förbrukningen i dragbilen rejält jämfört med konventionella husvagnar.

Husvagnen har en aerodynamiskt utformad bottenplatta och flera andra knep som sänker luftmotståndet. I företagets egna tester kunde en Tesla Model 3 Long Range (med bakhjulsdrift) dra husvagnen 39 mil, drygt 20 procent kortare än den officiella räckviddssiffran.

Dessutom har husvagnen ett litet batteri på 2,4 kWh monterat i golvet (uppgraderingsbart till 4,8 eller 12 kWh) och som tillval finns solcellspaneler. Batteriet kan till exempel driva mobiler, surfplattor, kylskåp, klimatanläggning eller en liten köksenhet.

Med det största batteriet uppger Polydrops att husvagnsköparna kan campa utan eluttag i sex dagar.

Husvagnen går nu att beställa och i USA kostar den 25 000 dollar, men med större batteri och andra tillval som köksmodul, kylskåp, vattentankar och förvaringsboxar ökar priset med 1 850 dollar.

Läs också: Elbil med ”batterisläp” fördubblar räckvidden

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.