Nästa artikel
Efter svenskens test: Nu lanseras ”felvända” takboxen
Först på Vi Bilägare

Efter svenskens test: Nu lanseras ”felvända” takboxen

Publicerad 26 januari 2021 (uppdaterad 29 januari 2021)
Jo, takboxen ska faktiskt se ut så här. Autoforms nya takbox ser ”felvänd” ut – men ger upp till 7 procent längre räckvidd i elbilar.

Att montera takbox på bilen innebär inte bara att semesterpackningen och skidorna får plats – det brukar också innebära högre förbrukning, eftersom luftmotståndet blir högre.

Det är extra problematiskt i elbilar där det innebär kortare räckvidd och tätare mellan laddstoppen.

Förra året gjorde en svensk Tesla Model 3-ägare ett intressant experiment: han monterade en vanlig takbox åt fel håll på sin bil – och kom fram till attförbrukningen blev 16 procent högre om den monterades åt rätt håll. Anledningen var att en rättvänd takbox gav mer turbulens.

Så här såg det ut när svenske Per Fritzson testade en felvänd takbox på sin Tesla förra året – experimentet som nu resulterat i en ny typ av box.

7 procent längre räckvidd

Nu lanserar företaget Autoform takboxen Calix Aero Loader som ser helt felvänd ut. Men designen ska enligt Autoform ge sju procent lägre förbrukning än med en konventionell takbox, både i elbilar och förbränningsbilar.

– Aerodynamik har knappast haft högsta prioritet i designen av takboxar under många år. När förbrukning och miljö blir viktigare i samhället ville vi utmana normerna, säger Håvard Solgaard, försäljningschef på KGK i Norge, som säljer takboxen.

Autoform rekommenderar inte att helt enkelt vända på en vanlig takbox för att sänka förbrukningen. Den är nämligen inte förstärkt på rätt sätt i bakpartiet och det påverkar säkerheten. Den nya Aero Loader-takboxen har förstärkning i den ände som är monterad framåt.

Takboxen rymmer 425 liter och tomvikten är 20 kilo. Den kostar 7 495 kr.

– Vi hoppas det är början på ett nytt tänkande och att det kan generera till fler mer unika designer i framtiden, säger Peter Hölzer på företaget Pebe som säljer Calix takboxar i Sverige, till Vi Bilägare.

Läs också: Felmonterad takbox kapade förbrukningen i elbilen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.