Bild
Nästa artikel
Nyheter

Husvagn med eldrift kapar förbrukningen i dragbilen

Publicerad 2022-01-26 06:15
Att elektrifiera husvagnen innebär lägre förbrukning och längre räckvidd i dragbilen.

Omställningen till eldrift har även nått campingvärlden. De senaste åren har det dykt upp flera eldrivna husbilar, åtminstone i konceptform, och det finns även planer på husvagnar med eldrift.

Tanken med att elektrifiera en husvagn är att den på så sätt kan hjälpa till att ”skjuta på” dragbilen. Det innebär att den inte behöver förbruka lika mycket energi vilket ger längre räckvidd om den är eldriven.

Nu har amerikanska tillverkaren Thor Industries visat upp husvagnskonceptet eStream under det klassiska varumärket Airstream. Den har eldrift och ett eget batteri som sänker förbrukningen i dragbilen.

– Vi har i princip gjort om husvagnen till en elbil, säger Josef Hjelmaker, innovationschef på Thor.

”Vi har i princip gjort om husvagnen till en elbil”

Systemet innebär också att husvagnen kan manövreras på egen hand i låg fart. Den kan kopplas bort från bilen på campingplatsen och flyttas på rätt plats med eldriften.

Eftersom många campingplatser har eluttag kan husvagnen laddas upp på plats, men det finns även möjlighet att ladda batteriet med solcellspaneler.

Thor Industries visar dessutom upp en eldriven husbil byggd på ett Ford Transit-chassi med räckvidd på 50 mil. Den har en bränslecell som kan tankas med vätgas för att kunna hålla elprylarna ombord igång ute i naturen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2022-01-26 18:31 Pi skrev: Undrar om inte…
  • 2022-01-26 18:15 Vinsten ligger i en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.