Bild
Nästa artikel
Kommer husvagnen rädda sommaren 2020?
Kommer husvagnen rädda sommaren 2020?

Guide: Semester med husvagn – så undviker du misstagen

Reportage

När corona stoppar våra semesterplaner måste svenskarna tänka om. För många tycks en begagnad husvagn bli lösningen för en alternativ semester på hemmaplan. Både på Blocket och hos husvagnshandlare har man känt av det allt mer ökade intresset. Läs våra tips för att undvika nybörjarmisstagen.

Man ska ha husvagn! Så inleds refrängen i Galenskaparnas och After Shaves kultförklarade humoristiska låt från 1986. I sången som framfördes i tv-serien Macken ska karaktären Milton med familj och hund ut på sin årliga husvagnssemester. De är alla klädda i likadana träningsoveraller och i alla fall Miltons semesterhumör är på topp. 

Och det var just under 80-talet som husvagnsmarknaden blommade som mest i vårt avlånga land. Men när corona nu sätter käppar i hjulen för många svenskars semesterplaner ser husvagnen ut att kunna få ett nytt uppsving. Extra het är begagnatmarknaden.

Hos husvagn- och husbilsförsäljaren M&M Caravane i Bro utanför Stockholm är det en lugn förmiddag. Solen gassar på de cirka 90 husvagnar och husbilar som står uppradade på parkeringen. 

Platschefen Jimmy Busch berättar att affärerna gått bra ända sedan man öppnade upp filialen för cirka sex år sedan. Men under de senaste månaderna har man sett ett annorlunda köpmönster hos kunderna.

– Branschen har gått stadigt uppåt under många år. Ett trendbrott vi ser nu är att husvagnen blivit mer populär samtidigt som husbilsförsäljningen stannat av lite grann, säger han.

Jimmy Busch visar upp en Adriavagn med inbyggd grill. Foto: Carl Hempel
Jimmy Busch visar upp en Adriavagn med inbyggd grill. Foto: Carl Hempel

Även hos andra handlare tycks husvagnens popularitet öka. Enligt en undersökning gjord av Husvagnsbranschens riksförbund (HRF) har 86 procent av förbundets medlemmar svarat att de nyligen haft kunder som är helt nya i campinglivet.

– Efterfrågan har ökat otroligt mycket, både på nytt och begagnat. Det är jättekul att så många är intresserade, sen får vi hoppas att de stannar, säger Lars-Erik Paulsson som sköter kansliet på HRF.

Varför tror du att efterfrågan är så stor?

– Det finns nog två svar på det: hemester och svemester. När corona nu tvingar folk att bygga om sina semesterplaner blir husvagnen ett attraktivt alternativ, säger Lars-Erik Paulsson.

På köp- och säljsajten Blocket kan man också se ett ökat intresse. Från mitten av april till mitten av maj har sökningar på husvagnar gått upp med hela 46 procent jämfört med samma period förgående år.

Trots att prisnivån för snittvagnen stigit från 98 000 kronor till 109 900 kronor under april 2020 jämfört med samma period i fjol, har säljtakten ökat. Hela 52 procent av husvagnarna har sålts inom en vecka. Under april 2019 låg den siffran på 31 procent.

Även hos M&M Caravane är förstagångsköparna ovanligt många. 

– Vi har många nya kunder som fått upp ögonen för att semestra i Sverige under de tider som råder. Många kommer också hit och är nyfikna, men kanske inte redo för att handla än, berättar Jimmy Busch.

Men målgruppen tycks ändå vara densamma som innan.

– Det är väldigt spretigt. Det är det äldre paret som inte jobbar längre, det är det lite yngre paret som kanske är företagare där barnen nyligen har flugit ut och så är det barnfamiljer. 

Ute på parkeringen finns både nytt och begagnat, stort och smått. Cirka 70 procent av försäljningen är begagnat och den vanligaste prisklassen är från 200 000 till 250 000 kronor.

– Många letar efter lite billigare begagnat i prisklassen 100 000 till 150 000 kronor. Dessvärre är den marknaden lite begränsad, berättar han.

I myllret av stora Kabe-vagnar fastnar min blick på en liten inklämd husvagn av det sloveniska märket Adria med modellnamnet Action 391 PH.

– De här säljer vi av jättesnabbt, berättar han och visar samtidigt hur man praktiskt kan fälla ut en inbyggd grill från en liten lucka i väggen.

Han berättar att många väljer att ha sin husvagn stående på samma ställe under en längre tid så att den fyller ungefär samma syfte som en sommarstuga. På så sätt blir bilfärderna med vagn få vilket gör bränsleutgifterna lägre. Vid en sådan användning fungerar de lite större svenskbyggda vagnarna bra.

– Men den här är praktisk om man till exempel gillar att fiska och kör mycket på småvägar, säger Jimmy Busch och pekar på Adriavagnen.

»Många väljer att ha sin husvagn stående på samma ställe.«
På M&M Caravane:s parkering står vagnarna på rad. Foto: Carl Hempel
På M&M Caravane:s parkering står vagnarna på rad. Foto: Carl Hempel

Hur kommer det sig att husbilen inte ökat lika mycket i popularitet? Enligt Jimmy Busch kan införandet av bonus/malus-systemet för fordonsskatt, som trädde i kraft 2018, ha gjort att många blivit avskräckta från att köpa husbil. Även om skatten bara gäller för nyregistrerade fordon tror han att begagnatmarknaden också fått lida.

– Tyvärr tror många att skattehöjningen gäller samtliga fordon. Vi har känt att det även påverkar försäljningen av begagnade husbilar.

Tror du att många som köper husvagn nu kommer att göra sig av med den till nästa sommar?

– Jag tror att många har den tanken, samtidigt vet jag att när man väl kommer in i det här livet så är det väldigt mysigt. Det är väldigt många som fastnar även om det kanske inte var planen från början.

Vi må ha lämnat det glada 80-talet och matchande vit- och blåfärgade träningsoveraller bakom oss. Men under dessa osäkra tider tycks husvagnen ge oss möjligheten till en trygg och lugn semester. Att ha husvagn är verkligen inte galenskap.

 I Kabe Onyx GXL KS finns det gott om plats runt matbordet.
I Kabe Onyx GXL KS finns det gott om plats runt matbordet.
 Knaus Lifestyle har 
det kanske bästa modellnamnet.
Knaus Lifestyle har det kanske bästa modellnamnet.
Adria Action 391 PH är liten men praktiskt. Totalt finns fyra bäddar.
Adria Action 391 PH är liten men praktiskt. Totalt finns fyra bäddar.
Vagnar från det svenska märket Kabe är ofta rymliga. I denna finns en stor dubbelbädd längst bak.
Vagnar från det svenska märket Kabe är ofta rymliga. I denna finns en stor dubbelbädd längst bak.
Våningssängar frigör lite extra plats i vagnen och uppskattas ofta av de mindre.
Våningssängar frigör lite extra plats i vagnen och uppskattas ofta av de mindre.
Sålda husvagnar i Sverige 2018
Märke Antal registreringar
Kabe 902
Adria 879
Hobby 690
Knaus 257
Polar 236

 

Tips inför köp av begagnad husvagn

Om man är ny inför campinglivet på hjul är det vanligt att man börjar med att köpa en begagnad husvagn. Men vad bör man tänka på vid ett sådant köp? Här ger Jimmie Öbom, före detta chefredaktör för tidningen Husbil & Husvagn sina bästa tips.

1. Innan köp

– Det första man bör göra är att fundera på är vad man ska ha husvagnen till. Ska man bara ha den under sommaren eller vill man också kunna åka till fjällen på vintern? Vid det sistnämnda skulle jag kolla på svenskbyggda vagnar eller vagnar med vattenburen värme. Detta då svenska märken generellt har väldigt bra isolering, säger Jimmie Öbom och fortsätter:

– En annan sak att fundera på är hur man vill göra med sänglösningar. Det kan bli lite omständligt om man måste bädda om en sittgrupp varje kväll. Har man ett förtält kan man äta där, men om man vill ha en sittgrupp inne kan det vara skönt om alla har sängar.

 Innan du ger dig ut på jakt efter en husvagn bör du även försäkra dig om att din bil och ditt körkort har rätt behörighet till att dra vagnen. 

– Fundera även på om ni ska resa långt och mycket eller om vagnen mestadels kommer att stå på samma ställe. Gäller det sistnämnda kan en större vagn vara att föredra. Om du ska köra längre krävs att du är en van förare och har en bra dragbil om du ska köra en större vagn.

2. Köpa av privatperson eller handlare?

 När man väl bestämt sig för vilken typ av vagn man vill ha är det dags att avgöra vem man ska köpa den av. Hos handlaren är priset vanligtvis högre men det är ofta också en tryggare affär. 

– Om du ska köpa hos handlare, se till att handlaren finns hyfsat
lokalt. Om du skulle ha några problem kan det vara skönt att snabbt kunna åka förbi och få hjälp.

Företag som inte följer de rekommendationer som ges av Allmänna reklamationsnämnden (ARN) hamnar på konsumenttidningen Råd & Röns Svarta lista. Innan du köper av en handlare bör du därför kolla upp att företaget inte är svartlistat.

3. Kontroll av vagnen

Enligt Jimmie Öbom är husvagnens fukttäthet och gasoltäthet det viktigaste man bör undersöka. För några hundralappar kan Bilprovningen utföra fukt- och gasolkontroller.

– Man kan säga att de är de mest förödande problem man kan drabbas av. Ett mer vanligt bekymmer är att kylskåpet krånglar. Be säljaren att sätta på kylskåpet så att du ser att det fungerar innan du köper vagnen.

Kontrollera även att lampor både in- och utvändigt fungerar som de ska. Vänd på dynor och madrasser och leta efter konstiga lukter. Om man gillar att laga mat kan det även vara värt att ta en extra titt på köket.

– Hittar man slitage är det läge att pruta.

Ta även reda på var husvagnen stått under den senaste tiden. Många vagnar står parkerade på campingplatser under en längre tid vilket kan innebära både för- och nackdelar.

– Husvagnen slits inte på vägen men man får kolla under vagnen att den inte stått i högt gräs så att det är ruttet under. En husvagn behöver rulla lite så att inte bromsarna ärgar ihop. Om vagnen stått stilla länge på samma plats är det extra viktigt att den är besiktigad.

Kontrollera också att däcken är fina. Även om de har rätt mönsterdjup kan sprickor leda till otäcka överraskningar.

– Däck som smäller kan få riktigt förödande konsekvenser.

4. För en säker semester efter köp

När du väl hittat och köpt den perfekta vagnen för dig och din familj tänk då på att göra semestern säker.

Se till att vagnen är utrustad med brandfilt, brandsläckare och brandalarm. 

Ha även koll på vagnens lastvikt. Om man tillexempel ska packa in mycket mat och dryck kan det vara smart att lägga så mycket man kan av detta i bilen. En för tungt lastad vagn innebär en säkerhetsrisk och kan också bli dyrt om man blir stoppad av polisen.

Fakta: Priser på begagnade vagnar

 För en ny husvagnsköpare kan begagnatmarknaden vara en djungel. Vilket pris är man villig att betala? Och vad kan man förvänta sig i olika prisklasser Vi frågar Jimmie Öbom på tidningen Husbil & Husvagn.

Vad kan man få för 50 000 kronor?

– Då skulle jag kolla på en liten vagn. Ju mindre vagnen är desto nyare och fräschare kan du få. Är man en stor familj kan man fundera på om någon kan sova i förtältet.

Vad kan man få för 100 000 kronor?

– Då kan du få en betydligt bättre vagn – större och fräschare.

Vad kan man få för 150 000 kronor?

– För 150 000 kan du få en riktigt fin vagn. Då hade jag verkligen funderat på att gå till en handlare och få den lilla extra tryggheten. Men kolla upp att handlaren inte är svartlistad.

Vikter och körkort

Har du ett vanligt B-körkort får den totala vikten för bilen och husvagnen inte överstiga 3 500 kilo. Men både bilen och husvagnen har också individuella lastviktsbegränsningar som måste följas.

Böter för överlast

I Sverige får man böta 2 000 kronor redan vid 1 procent överlast. Om du överbelastar husvagnen med mer än 41 procent betalar du det dubbla.

Så här kan du spara vikt

• Res med tom vattentank och fyll på den först på semesterorten.

• Köp mat på plats. 

• Begränsa klädmedtaget och undersök istället om det finns möjlighet att tvätta på campingplatsen. 

• Töm campingtoaletten innan ni reser hemåt.

Vilken typ av husvagn passar dig bäst?
Foto: Carl Hempel
Vilken typ av husvagn passar dig bäst? Foto: Carl Hempel
Taggar: Reportage

Man ska ha husvagn! Så inleds refrängen i Galenskaparnas och After Shaves kultförklarade humoristiska låt från 1986. I sången som framfördes i tv-serien Macken ska karaktären Milton med familj och hund ut på sin årliga husvagnssemester. De är alla klädda i likadana träningsoveraller och i alla fall Miltons semesterhumör är på topp. 

Och det var just under 80-talet som husvagnsmarknaden blommade som mest i vårt avlånga land. Men när corona nu sätter käppar i hjulen för många svenskars semesterplaner ser husvagnen ut att kunna få ett nytt uppsving. Extra het är begagnatmarknaden.

Hos husvagn- och husbilsförsäljaren M&M Ca

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.