Nästa artikel
Hur säker är bilen? - här är Folksams säkerhetsranking
Nyheter

Hur säker är bilen? - här är Folksams säkerhetsranking

Publicerad 20 maj 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Hur säker är bilen? Denna fråga ställer sig Folksam i sin senaste rapport. Här kan du läsa hela rapporten, se vilka modeller som blir "säkrast val" och betygen för samtliga 395 bilar.
I PDF-filen till höger (källa: Folksam) kan du få all information du behöver.
* På sidan 7 finns de bilar som fått betyget "säkrast val".
* På sidan 11 kan du se hur Folksam betygsätter modellerna.
* På 15-23 följer samtliga 395 modeller.

Relaterade dokument

Testvinnaren - säkerheten avgör

1. Nya Volvo S90 är i allt väsentligt ifatt sina tyska prestigekonkurrenter – men till ett mer humant pris. Design, kvalitetskänsla och detaljfinish är på topp och samma sak gäller köregenskaper och teknikinnehåll. Men den enskilt viktigaste faktorn bakom testsegern är ändå den höga säkerhetnivån. Ingen annan bil i klassen erbjuder så mycket avancerad aktiv och passiv skyddsutrustning på köpet som S90. Ett extra plus får Volvo för man låter det generösa säkerhetspaketet följa med som standard på alla modellversioner, även billigaste D3 Kinetic för 309 000 kronor. Fast på en punkt behövs lite skärpning – rostskyddet håller inte samma klass som bilen i övrigt.

2. Nya Mercedes E-klass är marknadens mest teknikspäckade vardagsbil. Mängder av nyttiga komfort- och säkerhetsfinesser finns att tillgå, men till ganska höga kostnader. Med rätt däck är komforten suverän och byggkvalitet och rostskydd håller hög klass.

3. Nuvarande Audi A6 lanserades  redan 2011, men imponerar fortfarande med mycket fina köregenskaper och V6-dieseln är en pärla. Åldern märks framför allt på avsaknaden av modern infotainment- och säkerhetsteknik. En ny generation gör debut nästa år.   

 

Kommentar av CHristian Ellmark, testförare:
ercedes E-klass är i det utförande vi körde i testet en besvikelse – och det bara på grund av fjädringen. Den bottnar och bilen börjar studsa när den pressas hårt. Audi A6 är det körglada alternativet med rapp motor och spänstigt chassi. Men i detaljerna märks att bilen inte är helt färsk. Mitt val faller på Volvo S90 – bekväm, körsäker, rymlig. Som en lyxig storsedan ska vara. Volvos pekskärm för vissa reglage är dock inte helt lättmanövrerad.

Kommentar av Mikael Schultz, testledare:
Jag gillar nya E-klass ganska skarpt. Det är en fin bil, både att köra och åka i. Vad jag däremot har svårt att fatta är hur man kan släppa ut den med däck som gör att den hoppar som en groda i älgtestet. Märkligt! Är det ingen som har provat hur chassit funkar ihop med däcken? En annan sak jag gillar högt och rent är Volvos generösa säkerhetsfilosofi. Nya S90 har världens förmodligen bästa skyddsutrustning – och den är standard på alla modeller. Respekt!   

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.