Bild
Nästa artikel

"En av tre svenska bilar är osäker"

Nyheter

Fler än var tredje svensk bil är osäker, men andelen säkra bilar ökar. Flest säkra bilar finns i Stockholms län, det visar en ny kartläggning från ett försäkringsbolag.

Tidigare i maj rapporterade Vi Bilägare om försäkringsbolaget Folksams granskning av trafiksäkerheten. Genom att studera data från 105 000 bilkrockar i Sverige mellan 1995 och 2008 sammanställde bolaget en rapport över olika bilmodellers säkerhet.

Nu har statistiken sammanställts och slutsatsen är att många bilar är osäkra: 37,5 procent av bilarna når inte upp till kraven.

- Vår kartläggning visar att en stor del av de bilar som rullar på vägarna i Sverige tyvärr inte har en acceptabel säkerhet. Det är flera gånger högre dödsrisk i de minst säkra bilarna jämfört med de säkraste, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef Folksam, i ett pressmeddelande.

Fler säkra bilar än tidigare
Trots att fler än var tredje bil räknas som osäker har andelen säkra bilar ökat i jämförelse med förra årets rapport, från 45,3 procent till 46,6 procent.

- Utvecklingen går åt rätt håll: det blir fler säkra bilar för varje år som går. Ett alternativ för att ytterligare skynda på processen vore om regeringen införde en skrotningspremie, så att fler fick möjlighet att köpa en nyare och säkrare bil, säger Anders Kullgren.

Geografiska skillnader
Flest andel säkra bilar finns i Stockholms län, 50,6 procent, medan Gotland är sämst när det gäller säkerhet med endast 33,8 procent andel säkra bilar.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
S-E S
2009-06-22 23:44

Tacka Euro NCAP för det som inte genomför verklighetsanpassade testrutiner.

#1
Per Larsson
2009-06-23 11:27

Nu kanske många tycker jag överdriver, men faktum är ju att Stockholms "roffande" skadar, högst bokstavligt, människor i andra län. För exempel; 72% av alla statliga verk ligger i Sthlm trots eviga löften om utlokalisering. Det är många höga löner det...
I t.ex. Värmland är standarden på bilarna bedrövlig. Man behöver inte titta på skyltarna att man passerat in i värmland, man ser det på bilarna...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.