Nästa artikel
Hongqi E-HS9 ska säljas i Norge – siktar på Audi e-tron
Nyheter

Hongqi E-HS9 ska säljas i Norge – siktar på Audi e-tron

Publicerad 29 januari 2021 (uppdaterad 12 september 2022)
Kinesiska Hongqi ska snart börja säljas till norska köpare och får hela 44 återförsäljare. Första modellen är större än Volvo XC90 men siktar in sig på Audi e-tron.

I elbilslandet Norge har det brittiska sportbilsmärket MG – som numera ägs av en kinesisk jättekoncern och bygger elbilar – fått en rivstart. Men MG får snart sällskap av flera andra uppstickare som vill utmana de stora biltillverkarna om elbilsköparna.

En av dem är kinesiska Hongqi. Nu står det klart att märket, som ska positionera sig som exklusivt och lyxigt, får hela 44 återförsäljare på den norska marknaden och märket ska importeras av samma företag som tar in Mitsubishi och Renault. Det skriver TV2.

Först ut bland Hongqis modeller blir stora suven E-HS9 med samma designer som Rolls-Royce Cullinan.

Priserna börjar på 620 000 norska kronor för Hongqi E-HS9 med det minsta batteripaketet på 85 kWh och 40 mils räckvidd. Ett snäpp upp finns batteripaket på 99 kWh och 45 mils räckvidd för 700 000 kr, samt toppversionen med mer utrustning för 780 000 kr.

Hongqi E-HS9 har fyrhjulsdrift som standard och dragkrok som tillval med 1 500 kilo släpvikt. Det är en rejäl pjäs: suven mäter 5,20 meter på längden vilket är 25 centimeter längre än Volvo XC90 och den kommer med antingen sex eller sju säten.

Det är svårt att översätta priserna direkt till svenska kronor, men som jämförelse kostar instegsversionen av Audi e-tron med lilla batteriet och 34 mils räckvidd 610 000 norska kronor. Den är enbart femsitsig.

I och med att märket börjar säljas i Norge kan en expansion till övriga Europa – och kanske Sverige – ligga närmare till hands. Men det finns inga officiella uppgifter om att Hongqi ska säljas på den svenska marknaden. Däremot finns uppgifter om att Hongqi ska öppna ett design- och utvecklingscenter i Europa.

Läs också: Ny lyxig elsuv på ingång – sneglar på Rolls-Royce

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.