Nästa artikel
Höjd bränsleskatt i budgeten
Nyheter

Höjd bränsleskatt i budgeten

Publicerad 20 september 2016 (uppdaterad 21 september 2016)
Högre skatt vid pumpen framöver.
Från och med nästa år blir det högre skatt på både bensin och diesel.
Idag presenterades regeringens budget för 2017. En av punkterna är att skatten på bensin ska höjas till 23,75 öre per liter och för diesel blir höjningen totalt 21 öre per liter.

Regeringen räknar med att detta ska generera 2,5 miljarder kronor till statskassan, förutsatt att vi kör lika mycket som vi gör idag. Kritiska röster har redan höjts inför skatteökningen.

– Sverige är på väg att få världens högsta skatt på bensin och diesel. Det är helt orimligt att Sverige som är ett av Europas glesast befolkade länder med ett transportberoende näringsliv ska införa världens högsta drivmedelsskatter. Notan kommer att skickas till glesbygden och till människor med knappa ekonomiska marginaler, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Andra punkter i budgeten är att regeringen avser att införa CSN-lån för körkortsutbildning under mandatperioden.

Det ska också satsas på infrastruktur, men främst på järnvägar. Trafikverket får 8,7 miljarder mer för investeringar och underhåll, varav största delen ska gå till järnvägsunderhåll.
 
Diskutera: Vad tycker du om budgeten för 2017?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-09-20 16:44
Vidstige

Inte för att jag gillar dom rödgröna men signalerna har varit tydlig i många år nu att man ska skaffa en riktigt bränslesnål bil. Dom flesta borde ha förstått budskapet och hunnits skaffa en sådan. Vad som dock kan kännas orsättvist här är att man höjer bensin så mycket, då signalerar man ju att diesel är ett bättre miljöval. Så efter allt snack om diesel skadlighet så är det ändå som vanligt, det är bensinbilen som ska straffas hårdast. Det är pengar och höga skatter, inte miljö, som är fokus för en rödgrön regering.

#2 • Uppdaterat: 2016-09-20 16:49
Leif Kavander

Jag instämmer i Bertil Moldens synpunkter.

#3 • Uppdaterat: 2016-09-20 17:22
1storstark

Visst, en bränslesnål citybil passar bra i stan. I glesbygden kanske man, praktiska skäl och av säkerhetsskäl vill ha en 4-hjulsdriven bil med lite lastkapacitet. Två helt skilda världar. Vi är många som bor i glesbygd, som det, när det är valår, ska "satsas på". Inga politiker är att lita på helt, men de gröna som nu sitter med hoppas jag snart är ett minne blott. Att tokbeskatta bilismen och samtidigt tillåta charterresor till andra sidan jorden för att sola magen lte, rimmar också illa.

#4 • Uppdaterat: 2016-09-20 18:05
Swemba

"Så efter allt snack om diesel skadlighet så är det ändå som vanligt, det är bensinbilen som ska straffas hårdast"

Kan bero på att diesel inte är så skadligt som "allt snack" får det att framstå som?
Men som det sagts många gånger förr: Skatter tas inte ut där skatter bör tas ut för att ge en preventiv effekt. Skatter tas ut där skatter KAN tas ut och privatbilismen är en synnerligen tacksam måltavla eftersom de allra flesta är beroende av bilen.

#5 • Uppdaterat: 2016-09-20 19:00
Peugeote-Pär

Börjar bli RIKTIGT trött på denna skit!!

#6 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Om avsikten vore att finansiera ökade insatser avseende sjukvård, ett mer kvalitativt och mänskligare omhändertagande av våra äldre som byggt välfärdssamhället, bättre skolor och självklart ett återställande av Europas mest förslummade järnvägsnät, skulle jag inte knota alltför mycket.
MEN, dessa intäkter kommer sannolikt att finansiera det åtagande man försöker genomföra utan att ha mandat och majoritetsstöd av svenska folket!

#7 • Uppdaterat: 2016-09-20 19:51
Axa

Bra med höjning

#8 • Uppdaterat: 2016-09-20 20:12
PREVIA

Och varför höjs bensinskatten mer än dieselskatten?

#9 • Uppdaterat: 2016-09-20 20:15
Pi

Ja - det blir hela 18 kr/mån mera för en bensinare som drar 0,6 l/mil och 1500 mil/år. Inte ens en Big Mac/månad så vad är det egentliga problemet ? T o m jag i egenskap av pensionär fixar denna merkostnad utan problem...:) Höjningar orsakade av att t ex Opec kommer överens om högre oljepriser slår säkert detta med hästlängder.

#a • Uppdaterat: 2016-09-20 21:18
trasten

Man kanske ska vara mer bekymrad över vad som händer med skattepengarna, i alla fall om man betalar till stockholmsläns landsting! Miljardrullningen där liknar ingenting!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.