Nästa artikel
CSN-lån till körkort
Nyheter

CSN-lån till körkort

Publicerad 6 september 2016 (uppdaterad 6 september 2016)
Snart möjligt att låna pengar från CSN för att ta körkort.
Snart kan det bli möjligt att finansiera körkortsutbildningen med lån från CSN, Centrala Studiemedelsnämnden.
Idén till körkortslån lyftes först av Socialdemokraterna i samband med valrörelsen 2014 och har sedan dess legat på is. Nu meddelar Vänsterledaren Jonas Sjöstedt att han drivit frågan i budgetförhandlingar med regeringen och att det nu är klart att införas senast 2018.

– Många har inte råd att ta det här körkortet, så vi tror att det här kommer att vara en bra hjälp för unga att få arbete, säger partiledaren Jonas Sjöstedt (V), till SVT Nyheter.

En körkortsutbildning på trafikskola kostar i genomsnitt drygt 15 000 kronor, enligt en rapport från Handelns utredningsinstitut, HUI. Såväl Vänsterpartiet som Socialdemokraterna vill att lånegränsen för körkortet ska ligga på 25 000 kronor.

Diskutera: Tycker du att det är en bra idé att kunna ta CSN-lån till körkort?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-09-06 10:06
Maria Dahlin

Nu känner jag mig gammal, Cristoffer M. Det är ändrat!

#2 • Uppdaterat: 2016-09-06 10:16
pinjong

Jonas Sjöstedt avviker mot tidigare politisk inriktning, tycks det. Hade han krävt att körkorten skulle vara "gratis" hade jag känt igen den.

#3 • Uppdaterat: 2016-09-06 10:46
rikast

Perfekt. Då tar det max tre år innan det kostar 75000 att ta körkort. Exakt samma sak som hände med college i USA, folk går ut med lån de aldrig kan betala tillbaka till kreditinstitut som inte bryr sig.

#4 • Uppdaterat: 2016-09-06 11:34
IchVW

Jag tog körkort när jag var 19 år och jag hade inga egna pengar då utan fick hjälp med ekonomin. Tror inte många tonåringar har egen ekonomi utan de flesta måste få ekonomisk hjälp från sina föräldrar. För många tonåringar är enda hoppet att spara studiebidrag jättelänge i kombination med ekonomisk hjälp från bekanta.

#5 • Uppdaterat: 2016-09-06 12:22
HT19

Inte så svårt att lista ut vilka det här är ämnat åt. Ladorna är tomma eller...

#6 • Uppdaterat: 2016-09-06 12:35
Lason1

Tja, varför inte.. Man kan ju ta studielån till att läsa Harry Potter-kunskap...

#7 • Uppdaterat: 2016-09-06 13:16
Stefan Eriksson

Det går åt skogen med Sverige om Vänstern får mer politiskt inflytande, de presenterar bara ej finansierade populistiska förslag alt. finansierade genom skattehöjningar för höginkomsttagare( någon annan ska betala.) Hör sällan förslag om nedskärningar i vår kostsamma statsapparat. Ett flummparti som aldrig skulle klara att ta ansvar för Sverige. Jag har delade uppfattningar om CSN finanierat körkort-det är bra om det kan leda till bättre körkortsutbildning genom att ställa motkrav på de som finansierar via CSN, krav på genomförd teoriutbildning via körskola och genomgått fullständig kursplan för körkort. Av egen erfarenhet från körkortsåldern och med en son i körkortsåldern är inte ambitionen hos många ungdomar att lära sig så mycket som möjligt för att ha en bra grund till att bli duktiga bilförare utan det ska gå snabbt och vara så billigt som möjligt. Å andra sidan anser jag att regeringen har viktigare politiska ärenden att hantera och finansiera bl a hur vi ska hantera bilbränder och skottlossningar.

#8 • Uppdaterat: 2016-09-06 16:36
Tvärnit

Jag tycker förstås att man sparar undan en slant för framtiden åt sitt / sina barn och jag tror nog att de flesta gör så.
Ja man ser ju vilka detta förslaget är vikt åt, för via skattemedel... det går inte hem idag och då gör man så här o säger att man värnar om ungdomen, tror någon vettig människa fortsatt på detta falsarium?

Ungdomen är den parten som tar mest stryk av hitintills förd politik, detta skamlösa ömmande ifrån politiker håll, äcklar!

#9 • Uppdaterat: 2016-09-06 16:48
Pi

Fast nu är det ju inte ett bidrag utan ett lån - rätt stor skillnad eftersom ett lån skall återbetalas.

#a • Uppdaterat: 2016-09-06 21:43
Axa

Det verkar som ni är mer upprörda över att det är ett förslag från V än vad det handlar om i sak.

För det första är det som Pi påpekar, det är ett lån och INTE ett bidrag. Lånet ska således betalad tillbaka. Rent samhällsekonomiskt skulle jag tro det är en vinst. Det normala idag är körkortskrav och ungdom med körkort har lättare till anställning.

Det är nog fler här som sitter med CSN-lån och man kan ju ifrågasätta detta lika mycket...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.