Nästa artikel
Höjd åldersgräns för motorcykel
Nyheter

Höjd åldersgräns för motorcykel

Publicerad 12 april 2012 (uppdaterad 12 april 2012)
Förändrade regler, nya behörigheter och höjda åldersgränser för motorcykelkörkort kommer att börja gälla den 19 januari 2013.

Efter nya EU-bestämmelser kommer nya körkortsregler för motorcykel (körkort A) att införas. Åldersgränsen för att få ta körkort för motorcykel med obegränsad effekt höjs från nuvarande 21 år till 24 år.

Undantag görs för en person som haft behörighet A2 sedan tidigare. A2 är en ny behörighet som ersätter klassen A med begränsad effekt. Tidigare var motoreffektsbegränsningen 25 kilowatt och med A2 höjs gränsen till 35 kilowatt, det vill säga 47 hästkrafter. Begränsningen innefattar också att motorcykelns vikt–/effektförhållande inte får överstiga 0,2 kilowatt per kilo. Behörighet A2 kan man ta tidigast vid 18 års ålder och en person som haft den behörigheten i två år kan genom ett körprov uppgradera till obegränsad A-behörighet, alltså som tidigast vid 20 års ålder.

Åldergränsen för att få ta körkort för lätt motorcykel (A1) ligger fortsatt vid 16 års ålder.

Förändringarna hör till det så kallade tredje körkortsdirektivet som börjar gälla i hela Europa den 19 januari 2013. De som har tagit eller tar motorcykelkörkort innan 19 januari 2013 behåller sina gamla behörigheter.  

Diskutera: Vad tycker du om förändrade körkortsregler för motorcykel?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-04-12 16:38
Onehp

I Sverige kommer det göra nästan ingen skillnad för här tar det stopp när man ska försäkra motorcykeln. Lite som att riktigt snabba bilar finns det få 18 åringar som har råd/tillfälle att köra... Fast inte helt dumt om de fanns lite begränsningar där med, en 18 åring i en (lånad) motorstark bil ger ofta bevis för att de inte är särskild lämpliga förare och den potentiella skadan i s.k. "olyckor" (medvetet hota andra till livet pga riskfylld beteende) är mycket större.

#2 • Uppdaterat: 2012-04-12 17:19
Tvåtaktarn

Först hade jag en RD 350 och sedan en NS400R , de gick inte så fort (under 200) , sedan blev det en 750 och sedan var det mer över 200 än under , detta var runt 20.
Har länge tyckt att det borde vara högre ålder för efferkt starka hojar!

Älskar landsvägs hojar men jag vågar inte ha en för jag klarar inte att hålla igen!

#3 • Uppdaterat: 2012-04-12 19:04
sinbad (ej verifierad)

50+ ?

#4 • Uppdaterat: 2012-04-13 08:43
Hackenbush

Tror inte detta kommer att göra någon nytta eftersom de flesta (inte alla) motorcyklister kör som om de hade polisen efter sig oavsett ålder.
Kör man i 75 på 70 väg dånar de förbi så bilen gungar till.

#5 • Uppdaterat: 2012-04-13 09:57
Tvåtaktarn

Att en ung kille med nytt körkort får köra en sport hoj med 200hk som väger 200kg är vansinne.
Även värsta sport bil är trött om du jämför!

De behöver börja på en liten hoj och gå uppåt om de skall överleva!

Jag har alltid älskat motorcyklar men jag håller mig till bana sedan många år!

#6 • Uppdaterat: 2012-04-13 15:05
hultarn

Det där med att de flesta motorcyklister kör som om de har polisen efter sig är bara skitsnack, och en typisk floskel.
Det är precis lika sant som att det alltid är motorcyklisternas fel att olyckor inträffar, då de kört alldeles för fort. Försäkringsbolagens rapporter bevisar motsatsen.

Därmed inte sagt att det förekommer hjärnhyggen som kör för fort, för farligt, för vårdslöst. Precis som i bilar och båtar....

Artikeln: Lite konstiga ändringar som inte kommer påverka statistiken nämnvärt.

Snittåldern på de som omkommer ligger ju över 41 år...

Se istället till att alla, och i synnerhet de äldre, motorcyklister deltar i s.k. avrostningar varje vår!

Dessutom ser de skyhöga försäkringspremierna redan idag till att de yngsta inte har råd med stora hojar.

Kollar man statistiken, så ser man att väldigt många av de som omkommer, inte har MC-kort över huvud taget! Det är okunniga och ovana som kör på fyllan, det är stulna hojar...

#7 • Uppdaterat: 2012-04-13 17:01
Focus

Långt ifrån alla mc-förare kör illa, för fort och för vårdslöst men allt för många och det gäller inte bara de som är under 24. Sen finns det ett antal som inte ens är mogna att köra moped, det märks inte minst på våren då de tar ut sina mc. Man kan höra på kilometers avstånd hur de drar på i växlarna på 50km/tim sträckor med såna vidunder som kommer upp i hundra på ettan.

#8 • Uppdaterat: 2012-04-14 06:49
Uno Lööw (ej verifierad)

Borde höjas även på bilar. Till 20 år. Då skulle vi slippa alla grabbar i 740 utan ljuddämpare som håller oss vakna om nätterna. Lika illa kör de om dagarna, deras enda mål i livet är att försöka köra ihjäl både sig själv och andra och sladdar de in i skattebetalarnas lyktstolpar mm blir de bara glada då det är status med bucklicka bakskärmar...
Tidningen intervjuade grabbarna här i byn som sa: "Det är klart vi driftar mer nu när villaägarna klagar".

#9 • Uppdaterat: 2012-04-14 17:01
Stefan Eriksson

Det skall vara svårare att ta körkort och lättare att bli av med det.Det är inte självklart att alla är lämliga att framföra ett fordon på ett betryggande sätt, precis som en del inte lämpar sig för vissa yrken,sporter etc.Jag tycker att betendet i trafiken har blivit mycket tuffare i trafiken under de 25 år som jag haft körkort, men det speglar väl bara hur samhället har utvecklats-mindre hänsyn och empati, mera egoism.Inför mental kontroll och utbildning på de som tar körkort så kanske en del olämliga gallras bort.Jag är inte något föredöme i trafiken och skärper mig om det blir lättare att förlora körkortet.

#a • Uppdaterat: 2012-04-14 23:20
Hackenbush

En busschaufför körde rätt ut framför mig igår trots att han hade "lämna företräde" . Han såg mig komma jag tittade på honom med, men han struntade fullkomligt i det och körde rakt ut. Som tur var anade jag vad som skulle ske och var beredd på bromsen och jag lyckades stanna med någon millimeter tillgodo innan det skulle smällt till. Som någon här sade, det är mer egoism i trafiken nu, även yrkeschaufförer tar mindre hänsyn. Skulle nästan vilja säga att yrkeschaufförer är värst idag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.