Nästa artikel
HiPhi X är nya elsuven som snodde showen – siktar på Tesla
Nyheter

HiPhi X är nya elsuven som snodde showen – siktar på Tesla

Publicerad 10 november 2020
En ny uppstickare vill sno köpare från Tesla Model X med en eldriven lyxsuv.

Tvärt emot vad många trodde blev bilsalongen i Peking faktiskt av. Trots coronaspridningen har biltillverkarna visat upp nya modeller på mässan, de flesta av dem elbilar.

En av de mer mystiska inslagen som snodde showen från konkurrenterna är en fyr- eller sexsitsig elsuv som går under namnet HiPhi X och som utvecklats av kinesiska företaget Human Horizons.

HiPhi X ska vara en stor och lyxig elbil – 25 centimeter längre än Volvo XC90 – med en tjänstevikt på 2,4 ton och ett 97 kWh-batteri som ger upp till 63 mils räckvidd enligt den kinesiska NEDC-körcykeln.

Bilen har flera tekniska lösningar som ska få företaget att framstå som nyskapande: dörrar fria från fysiska dörrhandtag (som öppnas med en touchknapp), ansiktsigenkänning för att ”logga in” föraren, 5G-uppkoppling, fyrhjulsstyrning, uppdateringar via nätet och tvådelade bakdörrar som öppnas både bakåt och uppåt i vad som ser ut att vara en blandning mellan Rolls-Royce och Tesla Model X.

Insidan är pepprad med skärmar: det finns en stor, stående infotainmentskärm på mittkonsolen samt en smalare skärm för instrument framför föraren. Dessutom får passageraren en egen liggande skärm.

HiPhi X har två elmotorer på 220 kW (299 hk), en på vardera axeln. Accelerationen till 100 km/tim ska gå på 3,9 sekunder.

Human Horizons utvecklar inte bara bilar utan vill även bidra med smarta transportlösningar och uppkopplade tjänster i storstäder. Företagets pressmaterial är fyllt av modeord som ”smarta städer” och artificiell intelligens – det återstår att se om något av detta blir verklighet.

Den fyrsitsiga lyxversionen av HiPhi X kostar motsvarande en miljon kronor medan ”familjeversionen” med sex säten (2+2+2) går loss på 890 000 kronor. De första 3 000 köparna får livstids fri service och Human Horizons ska bygga 37 så kallade HiPhi-centers som visningslokaler.

Modellen ska börja säljas under första halvåret 2021. Det är oklart om den kommer till Europa.

Läs också: Uppgifter: Då kommer nya elbilsmärket till Europa

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.