Nästa artikel
Herbert Diess: Vätgasbilar är inte lösningen på klimatproblemet
Nyheter

Herbert Diess: Vätgasbilar är inte lösningen på klimatproblemet

Publicerad 21 maj 2021
Volkswagens vd tror inte att vätgasdrivna bilar är en framtidslösning. Hans företag storsatsar på batteridrift. Foto: Volkswagen Group
Volkswagen Groups vd menar att diskussioner om vätgasbilar är ett slöseri med tid.

Framtidens klimatneutrala bilar kommer inte drivas av vätgas. Det menar Herbert Diess, vd för VW-koncernen.

”Vätgasbilen är bevisligen INTE klimatlösningen”, skriver han i ett inlägg på Twitter. ”Elektrifieringen är redan etablerad. Bluffdebatter är ett slöseri med tid. Lyssna på vetenskapen!”, fortsätter han.

Das Wasserstoff-Auto ist nachgewiesen NICHT die Klimalösung. Im Verkehr hat sich die Elektrifizierung durchgesetzt. Scheindebatten sind reine Zeitverschwendung. Bitte auf die Wissenschaft hören! @ArminLaschet @OlafScholz @andreasscheuer @ABaerbock https://t.co/LfErDmBs5R

— Herbert Diess (@Herbert_Diess) May 18, 2021

Inlägget är riktat till politiska kandidater som kampanjar för att ersätta Angela Merkel som förbundskansler i höst. Även Tysklands transportminister är taggad i tweeten.

Herbert Diess hänvisar till en artikel i Tyska Handelsblatt som stöttar hans påstående. Den hänvisar till en studie från Potsdam Institute for Climate Impact Research, som drar slutsatsen att vätgasbaserade bränslen är ineffektiva och dyra, och att de till och med kan vara värre för klimatet än fossila bränslen. Studien rekommenderar i stället att batteridrivna fordon ska vara i fokus för omställningen till gröna transporter. 

Många biltillverkare tror fortfarande på vätgasens framtid, både för användning i bränslecellsbilar och för framställning av så kallat e-bränsle där vätgas omvandlas till flytande bränsle som sedan kan användas i förbränningsmotorer.

Porsche är en av de biltillverkare som har stark tilltro till e-bränslen. De har nyligen investerat stora summor pengar i tekniken. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.