Nästa artikel
Här är Rolls-Royce Spectre – märkets första elbil
Nyheter

Här är Rolls-Royce Spectre – märkets första elbil

Publicerad 18 oktober 2022 (uppdaterad 18 oktober 2022)
Brittiska märket ställer om – snart ska bensinmotorerna fasas ut.

BMW:s lyxmärke Rolls Royce presenterade på tisdagen sin första serieproducerade elbil – Spectre. 

Rolls-Royce menar att de med den nya modellen också har uppfunnit en helt ny bilkategori: det ultralyxiga, elektriska supercoupésegmentet.

Modellen har två dörrar och fyra sittplatser, är 5,45 meter lång och väger 2 975 kilo. Trots den massiva vikten ska landskeppet ha en räckvidd på 52 mil, tack vare ett 700 kilo tungt batteripaket.

I tillägg till ett hav av läder på insidan och en av världens kanske tystaste bilupplevelser bjuder Spectre också på ett överflöd av prestanda. Med 585 hästkrafter och 900 Newtonmeter ska den kunna accelerera till 100 km/h på 4,5 sekunder.

Likt tidigare Rolls-Royce-modeller har Spectre ett chassi som kan koppla bort krängningshämmarna vid behov, för att göra färden mjukare. Fyrhjulsstyrning ska göra bilen lättare att manövrera, trots storleken.

Prismässigt sägs den nya elbilen ligga mellan suven Cullinan och limousinen Phantom, vilket innebär att den kommer att kosta någonstans mellan 4 och 10 miljoner kronor. De första kunderna får sina bilar i slutet av nästa år.

Att Rolls-Royce skulle göra en elbil var bara en tidsfråga. Faktum är att märkets medgrundare Charles Rolls redan år 1900 lovordade elbilar som en framtidslösning. ”Elbilen är helt ljudlös och ren. Det finns ingen lukt eller vibrationer. De kommer att vara väldigt bra så fort fasta laddstationer kan ordnas”, sa han då.

Till slutet av 2020-talet planerar Rolls-Royce att bli ett helt eldrivet märke.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 19 oktober 2022 3 ton känns rimligt för en…
  • 18 oktober 2022 40-talisten skrev: RR fick…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.