Nästa artikel
Första bilderna: Rolls-Royce nya elbil heter Spectre
Nyheter

Första bilderna: Rolls-Royce nya elbil heter Spectre

Publicerad 30 september 2021

För tio år sedan visade Rolls-Royce upp en eldriven konceptbil. Den blev aldrig verklighet trots att en eldrivlina egentligen passar märket bra med ordentligt vridmoment och tyst gång.

Tidigare i år kom de första uppgifterna om en ”riktig” elbil från Rolls-Royce. Den beskrevs som världens lyxigaste elbil och kunde eventuellt laddas med robotarm.

Nu visar Rolls-Royce de första bilderna på coupémodellen Spectre, engelska för ”spöke”, som ska börja säljas 2023. Sju år senare ska märket ha fasat ut förbränningsmotorn helt och hållet trots att en talesperson för märket så sent som i vintras uppgav att det inte finns någon efterfrågan på elbilar från kunderna.

Rolls-Royce Spectre är än så länge maskerad men klart är att den inte ska dela plattform med BMW:s elbilar. Istället används samma bottenplatta som för Phantom och Cullinan.

Det finns inga tekniska detaljer än så länge, men eventuellt kan Spectre använda samma drivlina som för BMW iX. Enligt märkeschefen Torsten Müller-Ötvös handlar det dock inte om någon så kallad ”badge engineering”, trots att märkets tidigare modeller delat bland annat bottenplattan med olika BMW-modeller.

– Vi skulle aldrig använda en befintlig bil från BMW och konvertera den till en Rolls-Royce. Det fungerar inte för oss, säger han i en intervju med Autocar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.