Nästa artikel
Här är nya Opel Crossland X
Nyheter

Här är nya Opel Crossland X

Publicerad 18 januari 2017
Opel Crossland X är till för stadsfamiljen.
Ny framhjulsdriven stadscrossover i B-segmentet siktar in sig på familjer.
Den är ungefär lika stor som Mokka X som finns med fyrhjulsdrift, men framhjulsdrivna Crossland X har en annan målgrupp i åtanke: Familjen. Med sina suviga attribut, som högre markfrigång och plastiga terrängdetaljer är tilltänkta rivaler Renault Captur och Peugeot 2008.

– Efterfrågan på små SUV- och crossover-modeller anpassade för tätortstrafik ökar markant. Med sin kombination av tuff SUV-inspirerad design, enastående anslutningsmöjligheter och unik flexibilitet blir Crossland X ett starkt komplement bredvid vår sportiga Mokka X, konstaterar Opels vd Karl-Thomas Neumann.

Bilen är 4,21 meter lång och i bagageutrymmet får det plats 410 liter och baksätena kan skjutas 15 centimeter framåt. Säkerhetssystemen inkluderar adaptiva LED-strålkastare, 180-graders backkamera, autobroms som upptäcker fotgängare, avåkningsvarnare och ett system som övervakar om föraren visar symptom på trötthet.   

Standard på infotainmentsidan som stöds av Apple CarPlay och Android Auto är Opels OnStar och IntelliLink med wifi-hotspot.

Opel Crossland X kommer till Sverige i sommar. Det finns inga specifika uppgifter om priser eller motorer än, men enligt Opel kommer det att finnas bensin-, diesel- och gasalternativ att välja på.

Senare i år kommer också en större crossover från Opel att offentliggöras. Den blir storasyskon till Crossland och ska heta Grandland X.
 
Klicka på bildspelet för att se fler bilder.
 
Diskutera: Vad tycker du om Opel Crossland X?
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-01-18 08:52
Grosser

Denna modell som "Ampera-e" vore väldigt tilltalande, eller åtminstone som laddhybrid.

#2 • Uppdaterat: 2017-01-18 09:13
saabnisse

Jag undrar vad X står för?

#3 • Uppdaterat: 2017-01-18 09:46
L. Mäkinen

X är väl svarta plastkanter?

#4 • Uppdaterat: 2017-01-18 10:03
A.L

Detta är precis vad Opel behöver för att återta förlorade marknadsandelar. Mini-SUV är en biltyp som efterfrågas högre än vanliga mindre kombibilar. Utan en sådan överlever man inte som biltillverkare. Skall bli inteessant att se hur denna modell tas emot av marknaden.

MVH AL

#5 • Uppdaterat: 2017-01-18 10:23
N-iklas

X är hur oglamoröst det än kan förefalla inget annat än en ny användning av det gamla 4x4 som räknar sig tillbaka till 1989 och Vectra Calibra, nu har det blivit en beteckning för en karosstyp, står det enbart X är den framhjulsdriven, finns också 4x4 är den...
Tittar man på en Insignia t.ex. kan man se att den haft ett stort X med två små fyror ända sedan 2009.
Man gör bara en större sak av X med mer uppmärksamhet, ingen nyhet egentligen alltså.

#6 • Uppdaterat: 2017-01-18 11:43
N-iklas

Hm, den information som lämnats om utrustning och dess funktion antyder det man kunnat befara att större delen av all teknik kommer från Peugeot och inte bara bottenplattan, att den bara läser hastighetsskyltar och inte alla skyltar är ju väldigt mycket sämre än övriga Opel.

Och på flera andra punkter antyder den sämre utrustning och funktioner än normalt på Opel, alla fininställningar av ventilationssystemet måste göras i skärmen t.ex, dock ser det ut att vara tydlig visning och enkelt - på sätt och vis.

Men man kan gissa att de flesta inte kommer att tänka på sådant och vinsten per såld bil lär nog bli rätt hög med så låga utvecklingskostnader.

#7 • Uppdaterat: 2017-01-18 12:04
Pi

Jo - enligt en av de engelska motortidningarna är det en Peugeot 2008 i Opel-kläder. Så det är nog inte bara bottenplattan som kommer från PSA...

#8 • Uppdaterat: 2017-01-18 13:21
Raphael

Detta är en ersättning till Meriva och en minibuss förklädd till crossover, en annan målgrupp än Mokka. Samutvecklad med Citroën och samma bil som nya C3 Aircross som ersätter tidigare Picasson. Citroëns version borde offentliggöras typ närsom men har inte hittat den släppt officiell än. Varje märke kör med sina egna motorer. Bottenplattan är en ny version av den som sitter i Peugeot 2008, i praktiken en förlängning av nya Citroën C3 som var först ut med den nya evo-versionen av PF1 bottenplattan.

Minibussegmentet har sjunkit på marknaden och SUV/crossover är nya trenden. I Sverige går både Renault Captur och Peugeot 2008 bra medan t ex få köper Ford B-Max..

#9 • Uppdaterat: 2017-01-18 13:22
IngoS

Opel Mokka 428 cm lång och den här är 421. Samma motorer som Mokka ryktas det. Svårt att se att den fyller en lucka i modellprogrammet. Det måste vara något som saknas hos Mokka eftersom man lanserar den här.

#a • Uppdaterat: 2017-01-18 13:24
IngoS

Alles ist restlos erklärt!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.