Nästa artikel
Grönt ljus för stora utsläpp från ny batterifabrik
Nyheter

Grönt ljus för stora utsläpp från ny batterifabrik

Publicerad 2024-03-01 05:50
Den gröna omställningen har fått ett kinesiskt bolag att vilja bygga en fabrik i Finland. Den får nu grönt ljus att släppa ut stora mängder sulfater i havet. ”Jag är jätteorolig”, säger en boende.

Det kinesiska företaget CNGR planerar en jättefabrik i Fredrikshamn i södra Finland. Den ska producera material till katoder för hundratusentals elbilsbatterier årligen.

Företaget har nu fått tillstånd att släppa ut upp till 289 000 kilo sulfater i havet – varje dag, skriver Yle. Det kan få skadliga effekter för ekosystemet.

– Jag är jätteorolig för hur det här påverkar havet. Man har gjort massor för att skydda Östersjön och förbättra dess tillstånd och nu vill myndigheterna tydligen förstöra allt det, säger Camilla Cleve, som bor i en närliggande ort, till sajten.

Beslutet har överklagats och över 50 000 personer har skrivit under en namninsamling för att stoppa utsläppen.

– Vi befinner oss inom lagens gränser och har inte gjort något fel. Men jag är medveten om att det här förs till domstol, så nu ska vi se hur situationen utvecklas. Vi kommer säkert inte att börja bygga fabriken förrän den här frågan har löst sig, säger Jenni Bäck, CNGR:s chef för miljöfrågor, till Yle.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 2024-03-04 13:58 gmogmo skrev: Och hur mycket…
  • 2024-03-04 08:45 saabnisse skrev: Rikard, …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.