Foto: Northvolt & Peter Prokosch/GRID-Arendal

Nästa artikel
Northvolt köper ryska batterimetaller: ”Stora föroreningar”
Nyheter

Northvolt köper ryska batterimetaller: ”Stora föroreningar”

Publicerad 2023-05-29 10:21 (uppdaterad 2023-05-29 10:32)

Foto: Northvolt & Peter Prokosch/GRID-Arendal

Northvolt har en rysk underleverantör av batterimetaller som kritiserats för miljöförstöring. Nu ska de ryska bolagen fasas ut.

Northvolt som just nu bygger flera stora batterifabriker har sedan starten gjort klart att företaget ska fokusera på hållbarhet. Målet är att tillverka ”världens grönaste batterier”.

Men nu uppger Sveriges Radio att Northvolt köper in nickel och kobolt från ryska företaget Nornickel som gjort sig känt för miljöförstöring, något Northvolt får kritik för från miljöorganisationen Bellona.

– Det här är en av de mest chockerande platserna i världen och så vitt jag vet är det fortfarande stora föroreningar där, säger Frederic Hauge på Bellona till P1-programmet Kaliber.

På grund av kriget i Ukraina ska Northvolt sluta använda sig av ryska leverantörer. Det ska enligt företaget vara klart ”i närtid”. Northvolts miljöchef håller med om att det finns ”utmaningar lokalt” men säger att Northvolt ville vara med och bidra till att sänka utsläppen.

Norilsk Nickel eller Nornickel som företaget också kallas producerar bland annat nickel och palladium. De största ägarna är företagen Interros och Rusal som båda styrs eller har grundats av ryska oligarker.

Nornickel är en av Rysslands största förorenare och släpper uppskattningsvis ut 1,9 miljoner ton svaveldioxid i luften årligen, enligt företagets egna siffror. Nornickel uppges dock satsa miljardbelopp på att sänka utsläppen med 90 procent till 2025 jämfört med 2015 års nivå.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2023-05-30 10:52 Strutsmentalitet även här…
  • 2023-05-30 06:12 Det är precis som SnookerPro…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.