Nästa artikel
Northvolt vill till börsen: ”Naturligt att vara förberedda”
Nyheter

Northvolt vill till börsen: ”Naturligt att vara förberedda”

Publicerad 16 februari 2023 (uppdaterad 16 februari 2023)
Batteritillverkaren förbereder sig för en börsnotering inom ett år, enligt källor till Reuters.

Northvolt har vuxit snabbt de senaste åren, med hjälp av pengar från en rad stora investerare. Biljättar som Volkswagen och BMW står med på ägarlistan, liksom ABB, Vattenfall, Swedbank, Folksam, med flera. 

Totalt har företaget hittills tagit in omkring 8 miljarder dollar som ett privat bolag.

Men för att finansiera de nya fabriker som företaget planerar att bygga kommer ännu mer pengar att behövas – och nu kommer uppgifter om att en börsintroduktion kan bli aktuell det kommande året.

Enligt Reuters, som hänvisar till fyra anonyma källor, för Northvolt samtal med flera banker om en börsintroduktion antingen i Europa eller USA inom de nästa 12 månaderna. 

Vid en börsintroduktion skulle företaget enligt uppgift kunna värderas mer än 20 miljarder dollar, motsvarande 210 miljarder svenska kronor.

I ett mail till Dagens Nyheter hänvisar Northvolts kommunikationschef Anders Thor till uppgifterna som ”rykten”, men öppnar för att en börsintroduktion kan bli aktuell.

”Vi kommer behöva mer kapital framöver, och ser det som naturligt att vara förberedda på en börsintroduktion på sikt, men det är inte aktuellt i dag”, skriver han till tidningen.

Anläggningen Norhvolt Ett i Skellefteå producerade sin första battericell i december 2021, och levererade de första batterierna till en kund förra sommaren. Företaget har flera fabriker på gång i både Sverige och Europa.

I en intervju med Bloomberg i veckan öppnade vd:n Peter Carlsson för att det även kan bli aktuellt med en anläggning i USA. Detta eftersom Bidenadministrationen i sin så kallade Inflation Reduction Act ger generösa skattesubventioner till klimatsmarta verksamheter. 

Det skulle innebära en stor ekonomisk fördel för Northvolt. Peter Carlsson säger till Bloomberg att subventionerna skulle kunna täcka så mycket som 30 procent av företagets kostnader, och varnar samtidigt för att detta kan få företag att flytta sina investeringar från Europa till USA.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 26 februari 2023 Nä, jag kollade på målarfärg…
  • 25 februari 2023 EnannanRobban skrev: Som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.